Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 természetes gyógymód migrénre

7 természetes gyógymód migrénre

fejfájásmigrén
0

Írta: and

Bár a kutatók még mindig nem tudják pontosan a migrén okát, nagyon jól ismerik a pszichológiai változásokat, amelyeket okoz. Amikor az idegsejtek az agyban túlingereltté válnak, kémiai anyagok szabadulnak fel, amelyek gyulladást és duzzanatot váltanak ki a nyak és az agy véredénykéiben. Összegyűjtöttük a hét legmeglepőbb természetes migrén-ellenszert, amely segít csökkenteni a  fejgörcs gyakoriságát és […]

Bár a kutatók még mindig nem tudják pontosan a migrén okát, nagyon jól ismerik a pszichológiai változásokat, amelyeket okoz. Amikor az idegsejtek az agyban túlingereltté válnak, kémiai anyagok szabadulnak fel, amelyek gyulladást és duzzanatot váltanak ki a nyak és az agy véredénykéiben. Összegyűjtöttük a hét legmeglepőbb természetes migrén-ellenszert, amely segít csökkenteni a  fejgörcs gyakoriságát és súlyosságát.

Testmozgás

A testmozgást már régóta ajánlják a migréntől szenvedőknek, de egy vadiúj kutatás is alátámasztja azt a teóriát, miszerint a fizikai aktivitás hasznos lehet. Egy 2011-ben Svédországban végzett kutatás szerint az aerobik gyakorlatok legalább annyira hatásosak, mint a gyógyszeres kezelés. A csoport egyik fele három hónapon keresztül egy szobabiciklin különböző gyakorlatokat végzett heti háromszor 40 percig, míg a  társaság másik fele gyógyszert kapott (Topamax), melynek adagját folyamatosan növelték (maximum 200 mg naponta).

Mindkét csoport a migrén megjelenésének csökkenéséről számolt be, de a gyógyszert szedők 33 százaléka kóros mellékhatásokról panaszkodott, míg a mozgók ilyesmiről nem tettek említést. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mozgás egyfajta hatásos alternatívája lehet a gyógyszernek.

B2-vitamin

A Riboflavin, vagy ismertebb nevén B2-vitamin általában megtalálható az élelmiszerekben. A sejtek védelmében és az energia-felhasználásban játszik főszerepet. Egy kutatás során kiderült, hogy azok, akik napi 400 mg-ot szedtek belőle három hónapon keresztül, 59 százalékban számoltak be a migrén csökkenéséről.

migren2.jpg ()Magnézium

Mivel a szervezetünk nem képes magnéziumot termelni, étkezéssel kell pótolnunk – ráadásul a magnéziumhiány és a migrén szoros összefüggésben állnak a legtöbb tanulmány szerint. Négyből három ember magnéziumhiányos, pedig a megfelelő izom- és agyműködéshez elengedhetetlen a szedése: a magnézium megnyugtatja az idegeket és az izmokat.

5-hydroxytryptophan (5 HTP)

Az 5 HTP egy olyan anyag, amelyet a szervezetünk termel a tryptophan aminosavból. Egy kutatás szerint képes nagymértékben csökkenteni a migrén súlyosságát és gyakoriságát. Növeli a szervezet szerotonin termelését – az alacsony szint ugyanis migrént válthat ki.

Coenzyme Q10

A Coenzyme Q10 egy antioxidáns, mely az erek egészsége szempontjából fontos. A szervezet képes előállítani, de tápanyaggal is bevihetjük. Egy kutatás szerint azok, akik napi 150 mg-ot juttattak a szervezetükbe jóval kevesebb alkalommal számoltak be migrénes panaszokról, ráadásul, mellékhatások nélkül. A CoQ10 fokozza az agyi véráramlást, javítja a keringést és megóvja a sejteket a károsodástól. Stabilizálja a vércukrot – az alacsony vércukorszint az egyik leggyakoribb kiváltója a migrénnek.

Őszi margitvirág

Az őszi margitvirág egy bokros, évelő növény, migrénes és más jellegű fejfájás megelőzésére is használják. Csökkenti a gyulladást és a vérlemezkék összetapadási hajlamát. Mellékhatásként szájfekély és bőrgyulladás (dermatitisz) előfordulhat, és megváltozhat az ízérzékelés is. Csökkentheti a vas felszívódását. Szedése gyermekeknek, illetve terhes és szoptató nőknek nem ajánlott.

Omega-3 zsírsav

Gyulladáscsökkentő hatású, számos ételben megtalálható, főként halakban és mogyorófélékben. Egy három hónapig tartó svéd kutatás szerint a résztvevők 28 százalékánál csökkent a migrének száma, míg 32 százalékuknál enyhült a fejgörcs súlyossága. Az Omega-3 zsírsav védi az agysejteket és csökkenti a gyulladást, ezért hatásos a migrénben szenvedőknek is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X