Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 természetes fájdalomcsillapító

5 természetes fájdalomcsillapító

akupunktúrafájdalommasszázs
0

Írta: and

Ha régóta tartós fájdalom gyötör, akkor két választásod van: fájdalomcsillapítókon élsz, vagy megpróbálsz ezek nélkül túlélni. Ma már egyre több orvos a természetes alternatívákat javasolja a fájdalom enyhítésére – akupunktúrát, jógát, egyes esetekben akár a hipnózis is szóba jöhet – ezek hatására is jobban lesznek a betegek. A cikkben összegyűjtöttük azokat a gyógyszermentes terápiákat, amelyek […]

Ha régóta tartós fájdalom gyötör, akkor két választásod van: fájdalomcsillapítókon élsz, vagy megpróbálsz ezek nélkül túlélni. Ma már egyre több orvos a természetes alternatívákat javasolja a fájdalom enyhítésére – akupunktúrát, jógát, egyes esetekben akár a hipnózis is szóba jöhet – ezek hatására is jobban lesznek a betegek. A cikkben összegyűjtöttük azokat a gyógyszermentes terápiákat, amelyek megkönnyebbülést hozhatnak.

Masszázs

Mire jó: Hátfájásra, erős fejfájásra, nyakfájdalmakra, gyulladásos ízületi betegségekre, reumás ízületi gyulladásra és műtét után jelentkező fájdalmakra.
A masszíroztatás önmagában is egy kellemes tevékenység, de a hátfájás esetében sokkal több annál. A szakérők elmondása szerint a masszázsterápiákról kimutatták, hogy fokozzák az endorfinok és a szerotonin szintjét – ezek a test természetes fájdalomcsillapítói, illetve hangulatfokozói – emellett csökkentik a stresszhormon szintjét is. Ezen kívül nagyon ígéretes eredményeket tapasztaltak az operáció után lévő betegek fájdalomcsillapításában is.

Kognitív viselkedésterápia

Mire jó: Ez a beszélgetős kúra megváltoztatja a fájdalomról való vélekedésed, így csökkentheted a stresszt is, amely a fájdalom számos fajtáját súlyosbítja.
Egy amerikai orvosi lapban közölt tanulmány szerint a kognitív viselkedésterápia jóval hatékonyabb az eddig megszokott kezeléseknél, főleg azoknál a pácienseknél, akiknél a fájdalom az egész testre kiterjed. Ez azért lehet, mert a terápiával az életstílus is változik, mérséklődik a stressz, és ezzel nem csak a fájdalom szintje csökken, hanem megtanulod azt is, hogyan birkózz meg a tünetekkel, ha azok újra jelentkeznek.

massage2.jpg ()Akupunktúra

Mire jó: Krónikus hátfájásra, migrénre, erős fejfájásra, ízületi és kötőszöveti megbetegedésekre, isiászra, reumás ízületi gyulladásra.
Az akupunktúra ókorig visszanyúló tudománya – amelyben apró tűket helyeznek a test meghatározott pontjaira – a testben áramló energia, a csí megfelelő egyensúlyának visszaállítására törekszik. De emellett a fájdalom kezelésére is tökéletes eszköz, sőt! Nemcsak enyhíti a kínzó fájdalmat – de ami még fontosabb – javítja az idegrendszer, valamint az izom-, és a csontrendszer működését, amelyek elégtelen működése szintén a fájdalom egyik kiváltója.

Jóga

Mire jó: A hát alsó részében jelentkező fájdalmakra, köszvényre, és migrénre.
A legújabb kutatások szerint a jóga nem csak a relaxált állapot elérésére szolgál. Egy felmérés szerint jelentősen csökkenti a hát alsó részén jelentkező fájdalmat, és mérsékeli a depressziós tüneteket. Bár még nincs teljesen elfogadott tudományos magyarázat arról, hogy a jóga miért enyhíti a hátfájást, az orvosok között egyre többen javasolják ezt a módszert stresszkezelés gyanánt is – ami szintén lényeges, hiszen a stressz hatására a fájdalmak még kínzóbbak.

Gyógynövény készítmények, táplálékkiegészítők

Mire jók: Csökkentik a gyulladásokat.
A kutatások még nem nyújtanak százszázalékos bizonyosságú eredményeket a gyógynövényekkel kapcsolatban, így aki ezekkel, vagy ezekből készült táplálékkiegészítőkkel kúrálná a fájdalmait, az mindenképp konzultáljon az orvosával vagy hivatalos engedéllyel rendelkező természetgyógyásszal. Ettől függetlenül sok orvos úgy véli, hogy a betegei fájdalmai enyhülnek az omega-3 zsírsavat tartalmazó halolajkapszula hatására és a naponta fogyasztott gyulladáscsökkentő fűszereknek, gyógynövényeknek köszönhetően.

A halolajkapszula mellett még a kurkuma, valamint a D-vitamint tartalmazó készítmények bizonyultak hatékony fájdalomcsillapítónak. Több tanulmány a halolajról azt is megállapította, hogy csökkenti a reumás ízületi gyulladást. A kurkumából pedig már két teáskanálnyi elegendő a fájdalom enyhítéséhez; mellé jöhet még egy teáskanál reszelt gyömbér – e kettő így az ibuprofen természetes alternatívája lehet.

Íme 2012 legszuperebb futócipője!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X