Főoldal > EGÉSZSÉG > A hi-tech életmód veszélyes is lehet az egészségedre

A hi-tech életmód veszélyes is lehet az egészségedre

halláshangerőofflinetelefonútvonal
0

Írta: and

Ne telefonálj nonstop!  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a mobiltelefonok potenciálisan növelhetik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és az általuk kibocsátott rádiófrekvenciás hullámokat a nikotinhoz, a kipufogógázhoz, az ólomhoz és a kloroformhoz hasonló veszélyes kategóriába sorolta. Bár a mobilkészülékek hosszú távú egészségkárosító hatásainak vizsgálatához még nem állnak rendelkezésre a szükséges adatok, a kutatások szerint a […]

Ne telefonálj nonstop! 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a mobiltelefonok potenciálisan növelhetik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és az általuk kibocsátott rádiófrekvenciás hullámokat a nikotinhoz, a kipufogógázhoz, az ólomhoz és a kloroformhoz hasonló veszélyes kategóriába sorolta. Bár a mobilkészülékek hosszú távú egészségkárosító hatásainak vizsgálatához még nem állnak rendelkezésre a szükséges adatok, a kutatások szerint a mobilok rendszeres használata a kognitív funkciókra (pl. figyelem, beszéd, memória) káros mellékhatásokkal járhat. Ma már több gyártó cég is figyelmeztet legnépszerűbb készülékeinek sugárzására, így pl. a BlackBerry azt tanácsolja, hogy a fejedtől legalább 25 milliméterre tartsd a telefont, míg az iPhone 15 milliméternyi távolságot javasol. Okostelefon vásárlása előtt mindig ellenőrizd a készülék által kibocsátott sugárzás értékét (SAR-érték) a gyártó weboldalán vagy a használati leírásban. A beszélgetések során használj kihangosítót vagy fülhallgatót, és ha a barátnőddel egy maratoni trécselést tervezel, telefonálj inkább a vonalasról.

Csavard lejjebb a hangerőt!

A gyártók minden évben új telekommunikációs készülékeket és alkalmazásokat dobnak piacra, de a technológiai innovációkból sajnos nem csak előnyöd származhat. A régi walkmant és a discmant mára felváltották a hordozható zenelejátszók, ám ezek folyamatos és hangos bömböltetése súlyos hallásproblémákat eredményezhet. Amerikában az elmúlt években a halláskárosodott fiatalok száma mintegy 40 %-kal emelkedett, aminek kiváltó oka a Harvard Egyetem kutatói szerint az, hogy amíg a walkmanok átlagos hallgatási ideje heti 7 óra volt, addig a digitális zenelejátszóké heti 15 órára emelkedett. A fül csak véges mennyiségű zajt képes elviselni egy életen át, az Mp-3, az Mp-4 és az iPod által kibocsátott hanghatás azonban akár a 80-85 decibelt is elérheti, ami súlyosan károsíthatja a fül érzékelő sejtjeit, az idegrendszert és a szívműködést. Ha szeretnéd minimalizálni a zenehallgatás ártalmait, soha ne tekerd maximumra a zenét, és naponta legfeljebb 90 percre vedd elő a lejátszót.

telecom2.jpg ()Válts néha offline üzemmódra!

Ma már nem kell vezeték ahhoz, hogy otthon, a kedvenc kávézódban, vagy akár a közeli parkban szörfölhess a világhálón, így mindig naprakész és tájékozott lehetsz. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejtened, hogy a rendszeres internetezés hosszú távon sokféle módon károsíthatja az egészségedet, és olyan tüneteket okozhat, mint pl. a fejfájás, az álmatlanság, a fáradékonyság vagy a koncentrációs zavarok.  A WiFi routerek a mobiltelefonokhoz hasonlóan rádiófrekvenciás hullámokat bocsátanak ki, amelyek állandóan és mindenhol jelen vannak.  A Kolumbia Egyetem fiziológusai szerint ezek az elektromágneses mezők biokémiai egyensúlyzavarokat idézhetnek elő a szervezetben, amelyek jelentősen növelhetik a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A helyes stratégia a kutatók szerint, ha mindig kikapcsolod és kihúzod a konnektorból az elektromos berendezéseidet, amikor épp nem használod őket.

Állítsd össze te magad az útvonalat! 

Ha mostanában neked is feltűnt, hogy egyre többen közlekednek őrült módjára az utakon, ne csodálkozz, mert könnyen lehet, hogy a melletted haladók agya egyszerűen elbutult. A Montreali Egyetem kutatásai azt mutatják, hogy a közúti térképek egyszerűen arra ösztönöznek minket, hogy figyeljünk a környezetünkre és megtanuljuk az utcai konfigurációkat. Ezzel szemben gyakori GPS-használatnál a térbeli tájékozódási stratégiánkért, illetve az emlékeink rögzítéséért felelős hippokampusz nevű agyterület mérete egy idő után zsugorodni kezdhet, ez pedig olyan memóriazavarokkal járó betegségek kockázati tényezője lehet, mint az Alzheimer-kór. Így tehát sokkal jobban jársz, ha a GPS használatát azokra az útvonalakra korlátozod, amelyek teljesen ismeretlenek számodra, és menetközben lehalkítod, vagy kikapcsolod a hangnavigációt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X