Főoldal > EGÉSZSÉG > Egészséggyilkos láz-és fájdalomcsillapítók

Egészséggyilkos láz-és fájdalomcsillapítók

fájdalomgyógyszerláz
0

Írta: and

Évek óta köztudott a fájdalomcsillapítók egészségre gyakorolt negatív hatása, mégis akárhányszor rosszul érezzük magunkat, mindannyiszor gondolkodás nélkül a gyógyszeresfiókba nyúlunk. Lényegtelen, hogy ezt tudatlanságból, vagy felelőtlenségből tesszük, az eredmény ugyanaz: rendszeres szedésük által komolyabb, akár visszafordíthatatlan gondokat is okozhatunk szervezetünkben. Minél hatásosabb, annál veszélyesebb Szinte nincs is olyan reklámblokk, mely alatt minimum kétszer ne találkoznánk […]

Évek óta köztudott a fájdalomcsillapítók egészségre gyakorolt negatív hatása, mégis akárhányszor rosszul érezzük magunkat, mindannyiszor gondolkodás nélkül a gyógyszeresfiókba nyúlunk. Lényegtelen, hogy ezt tudatlanságból, vagy felelőtlenségből tesszük, az eredmény ugyanaz: rendszeres szedésük által komolyabb, akár visszafordíthatatlan gondokat is okozhatunk szervezetünkben.

Minél hatásosabb, annál veszélyesebb

Szinte nincs is olyan reklámblokk, mely alatt minimum kétszer ne találkoznánk láz- és fájdalomcsillapító hirdetésekkel. Ígérik, hogy percek alatt elmulasztják minden gondunk-bajunk, viszont azt nem teszik hozzá, hogy mindezt milyen áron. Ezek a gyógyszerek ugyanis minél „jobbak”, azaz minél gyorsabban hatnak, annál inkább károsítják a szervezetünket, mivel olyan óriási dózisban juttatják be a méreganyagokat, hogy azt nem, vagy csak nagyon nehezen tudjuk lebontani, újabb betegségeket generálva ezzel.

Májgyilkos paracetamol

A téli időszak nagy „slágerei” a megfázás elleni italporok, melyeket a kívánt hatás, valamint fimon ízük miatt szívesen fogyasztunk, akár tea helyett is. Pedig nagyon fontos, hogy tartsuk be az előírt adagot – bár jobb, ha napi egy pohárnál megállunk -,  különben súlyosan károsíthatjuk májunkat, akkor is, ha csupán egy kicsit léptük túl az ajánlott mennyiséget. A benne található anyag, a paracetamol bomlástermékei ugyanis oda rakódnak le, és mérgeznek hosszú időn keresztül.

fajdalom2.jpg ()Ibuprofen, mint megmentő?

A fájdalomcsillapítók másik nagy családja ibuprofen tartalmú, ami sajnos nem kevésbé veszélyes, mint a korábban említett társa.  Mellékhatásai közé tartoznak többek között a különböző gyomor- és bélbántalmak, fekélyek, valamint 40%-kal megnövelik a szív-és érrendszeri panaszok kockázatát. Az ibuprofenben ugyanis egy olyan enzim található, amely gátolja a szervezet helyes működéséért felelős anyag (prosztagladin) termelődését. Ennek a kiiktatásával igaz, megszűnik a fájdalom, de tudni kell, ezzel hátráltatjuk a fontos biológiai folyamatokat a testünkben.

Növeli a vetélés kockázatát

Az összes lelkiismeretes orvos óva inti a várandós nőket az ibuprofen szedésétől, ugyanis igencsak megnöveli a vetélés kockázatát, mivel a már említett prosztagladin segítené a beágyazódást. Éppen ezért, ha nagyon muszáj, a terhesség első felében inkább a paracetamol-tartalmú készítményeket részesítsd előnyben (de a napi maximális 3000 mg paracetamol dózist mindenképp tartsd be), mivel ilyen szempontból ott nem mutattak ki hasonló mellékhatásokat. Arra viszont ügyelj, hogy egyszerre ne fogyassz kétféle fájdalomcsillapítót, mert úgy egyrészt növeled a szervezeted roncsolódását, másrészt meghosszabbítod a betegségből való  kigyógyulás idejét!

A láz normális állapot

Akármennyire is kellemetlen, ne omolj össze egyből, ha lázas vagy, hiszen ez csak azt jelzi, hogy a szervezeted felvette a harcot a kórokozók ellen. Abban a szakemberek egyetértenek, hogy mind az agresszív lázcsillapítás, mind a teljes elhanyagolás veszélyes, ezért a köztes megoldás javasolt, lehetőleg gyógyszerek nélkül. Az egyik leghatásosabb erre a célra a hűtőfürdő: ülj 38 fokos vízbe, majd ha már benne ülsz, hűtsd le kézmelegre, és relaxálj 15 percig. Ezzel a módszerrel kitűnően lehet csillapítani a lázat anélkül, hogy ártanál magadnak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X