Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket a puffadást okozó ételeket kerüld el!

Ezeket a puffadást okozó ételeket kerüld el!

ételekitalokpuffadásrágósavasszénhidrátok
0

Írta: and

Só A sószórót tedd tiltólistára, és vele együtt a só alapú ételízesítőket, valamint a finomított élelmiszereket. A nátrium amúgy is hatással van a vízvisszatartásra, és amikor a megszokottnál többet viszel be, akkor a szervezeted átmenetileg több folyadékot fog visszatartani, ez pedig még inkább hozzájárul a nehézkes érzéshez, a puffadáshoz, ráadásul a testben felgyülemlő extra vízhez […]

A sószórót tedd tiltólistára, és vele együtt a só alapú ételízesítőket, valamint a finomított élelmiszereket. A nátrium amúgy is hatással van a vízvisszatartásra, és amikor a megszokottnál többet viszel be, akkor a szervezeted átmenetileg több folyadékot fog visszatartani, ez pedig még inkább hozzájárul a nehézkes érzéshez, a puffadáshoz, ráadásul a testben felgyülemlő extra vízhez vezet.

Felesleges szénhidrátok

Az izmokban elraktározott szénhidrát, a glikogén egy fajta tartalék energiaforrásként funkcionál. Minden gramm glikogén 3 gramm víz társaságában tárolódik el. Hacsak nem tervezed, hogy a nagyon közeli jövőben lefutod a maratont, akkor nincs szükséged ilyesfajta „üzemanyag” felhalmozásra. Csökkentsd a szénhidrátbeviteled, így a tested a már elraktározott szénhidrátot fogja elégetni. Ugyanakkor a felesleges víztől is meg tudsz majd szabadulni.

Sok nyers étel

Fél csészének megfelelő mennyiségű főtt répával ugyanannyi tápanyagot juttatsz a szervezetedbe, mint egy csészényi mennyiségű nyers répával, ellenben a főtt verzió kevesebb helyet foglal el a tápcsatornában. Ha szeretnél végleg megfeledkezni a puffadásról, egyél csak főtt zöldségeket, és kisebb adagokban cukormentes aszalt gyümölcsöket. Így anélkül gondoskodhatsz a fontos tápanyagokról, hogy leterhelnéd a gyomrodat.

Savas ételek

Vannak bizonyos ételek, amelyek egyszerűen több gázt termelnek a tápcsatornában. Ilyenek a hüvelyesek, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a hagyma, a paprika és a citrusfélék.

puffadas2.jpg ()Rágó

Lehet, hogy még nem vetted észre, de amikor rágózol, levegőt  is nyelsz. Ez a levegő bekerül a tápcsatornába, ahol nyomást fog okozni, ez pedig egyenes út a puffadáshoz és a megnövekedett hasi körfogathoz.

Cukorpótlók

A cukorhelyettesítők, amelyeket olyan néven ismerhetsz, mint xilit, vagy maltit, gyakran fellelhetők alacsony kalóriájú vagy alacsony szénhidráttartalmú termékekben, például diétás sütikben, édességekben és energiaszeletekben, hiszen ezekkel pótolható a cukor adta édes íz. A rosthoz hasonlóan, ezek az anyagok is nehezebben szívódnak fel a tápcsatornában. Kalóriák szempontjából persze nagyszerűek ezek a cukorpótlók, de a hasadra semmiképp sincsenek jó hatással. Gázokat, hasi puffadást és akár hasmenést is okozhatnak.

Olajban sült ételek

Akkor sem kell száműznöd a zsírokat, ha lapos hasat szeretnél, de fontos, hogy a zsír egészséges fajtáját válaszd – az egyszeresen telítetlen zsírsavakat – ezek még a nehezen leadható zsigeri zsírokat is „kezelésbe veszik”. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak megtalálhatók az egészséges olajokban (például az olívaolajban), olívabogyóban, diófélékben és magvakban, avokádóban és az étcsokoládéban. Válogass kedvedre!

Savas italok

Alkohol, kávé, tea, kakaó és savas gyümölcslevek. Ezek mindegyike magas savtartalmú ital, amelyek irritálhatják a tápcsatornát, ami szintén puffadást okozhat. Ezeket az italokat tényleg csak mértékkel fogyaszd!

Ezért érdemes a Duna Plazába látogatnod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X