Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezekre ügyelj, ha ásványvizet vásárolsz!

Ezekre ügyelj, ha ásványvizet vásárolsz!

ásványvízcsapvízvíz
0

Írta: and

A kevés folyadékfogyasztás miatt gyorsulhatnak az öregedési folyamatok, nő az epekő és a vesekő kockázata, a szervezet nehezebben tudja feldolgozni a tápanyagot és nehezebben méregtelenít is. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mit iszol. Időnként nyugodtan engedj meg magadnak egy cukros finomságot, de legtöbbször inkább az ásványvizes üveget ragadd meg. Naponta 2,5 liter ásványvizet igyál meg, […]

A kevés folyadékfogyasztás miatt gyorsulhatnak az öregedési folyamatok, nő az epekő és a vesekő kockázata, a szervezet nehezebben tudja feldolgozni a tápanyagot és nehezebben méregtelenít is.

Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mit iszol. Időnként nyugodtan engedj meg magadnak egy cukros finomságot, de legtöbbször inkább az ásványvizes üveget ragadd meg. Naponta 2,5 liter ásványvizet igyál meg, ha pedig nincs kéznél ásványvíz, időnként tölts magadnak egy pohár csapvizet. De tényleg csak időnként.

Miért dönts inkább az ásványvíz mellett?

Mert az ásványvíz:

–  speciális ivóvíz, a talaj mély, szennyezetlen rétegeiből származik
–  ásványi anyagokat tartalmaz, amik azért fontosak, mert egy részük az élelmiszerekkel nem jut be a szervezetünkbe

A csapvíz ezzel szemben:

–    szennyeződéseket és sok klórt tartalmazhat
–    nem tudjuk pótolni vele a szükséges ásványi anyagokat, nyomelemeket
–  de: bizonyos részben azonos forrásból származik, mint az ásványvíz, így kisebb mennyiségben semmi bajod nem lesz tőle

asvanyviz2.jpg ()Milyen a megfelelő ásványvíz?

–    Szénsavmentes, ez ugyanis nem savas, hanem lúgosító hatású, ami több betegség (például a reflux) megelőzésére is kiváló, és megóvja a szervezetet az elsavasodástól.

–    Kitüntetett összetevője lehet a kalcium, a nátrium, a magnézium, vagy a fluorid, de tartalmaz még többek között jódot, bromidot és szulfidot is.

–    Ezekből a fluorid szükséges a csontok és a fogzománc megerősítésére, azonban az ideális mennyiség kétszeresétől a fogzománc akár sérülhet is. Az ideális mennyiség literenként 0,8-1,2 mg, de a vizek általában ennél kevesebb fluort tartalmaznak.

–    A nátrium ideális mennyisége 200 mg/l

–    A kalcium ideális mennyisége 60mg/l

–    A megfelelő keménységű víz oldott kálciumsó- és magnéziumsó-tartalma 100-150 mg/l/CaO, a megengedett határérték pedig 50 és 350 mg/l/CaO.

–    Literenként 1000 milligramm körüli ásványi anyag van benne, különben nem beszélhetünk ásványvízről. Ettől a mennyiségtől a víznek egyébként sajátos íze lehet.

Mire kell vigyáznod?

–    Nem minden „ásványvíz” címkével ellátott palack tartalmaz valódi ásványvizet! Az irreálisan olcsó ásványvíz valószínűleg csapvíz, vagy csak ásványi anyaggal dúsított víz.

–    A magas ásványianyag-tartalmú vizekből ne igyál napi 2,5 liternél többet, mert a benne lévő anyagok egy része túlzott mennyiségben kimondottan káros lehet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X