Főoldal > EGÉSZSÉG > A parlagfű, mint gyógynövény?

A parlagfű, mint gyógynövény?

allergiagyógynövényparlagfű
0

Írta: and

A parlagfű elleni hadjárat már régóta tart: emberek milliói szenvednek tőle kínzó allergiában, ezért a cél a növény teljes megsemmisítése. A vidám programok keretein belüli szedegetésektől kezdve a büntetéseken át sok mindent bevetnek, csakhogy kiírtsuk a parlagfű állományt. Persze ez sokak érdeke, mégse feltétlenül ez a legjobb megoldás. Egyes elméletek szerint azért vagyunk allergiásak a […]

A parlagfű elleni hadjárat már régóta tart: emberek milliói szenvednek tőle kínzó allergiában, ezért a cél a növény teljes megsemmisítése. A vidám programok keretein belüli szedegetésektől kezdve a büntetéseken át sok mindent bevetnek, csakhogy kiírtsuk a parlagfű állományt. Persze ez sokak érdeke, mégse feltétlenül ez a legjobb megoldás.

Egyes elméletek szerint azért vagyunk allergiásak a parlagfűre, mert az autók kipufogógáza és a különböző városi szennyeződések lemarják a növény pollenjének védőburkát, és így már tényleg erősen allergizáló. Pedig magában semmilyen negatív hatással nincs az emberre, sőt, több kutatás is bebizonyította már, hogy igenis jelentős gyógyhatása van ennek a gyűlölt elixírnek. Persze ellenzők és pártfogók mindig is voltak és lesznek, mindenkinek saját döntése, hogy melyik csoporthoz húz jobban a szíve.

Önzetlen parlagfű

Mint az összes élőlénynek a Földön, a parlagfűnek is megvan a maga szerepe a természetben, ugyanis a parlagon hagyott, kiszáradt talajt benedvesíti és fontos tápanyagokkal látja el. Ez idő alatt száma egyre gyarapodik, mindaddig, amíg el nem látta a küldetését, utána pedig átadja a területet a többi növénynek, miközben a parlagfű egyre inkább háttérbe szorul, majd eltűnik. Tehát faladata, hogy más élőlényeken segítsen. Fontos tudni, hogy parlagfű ott nő ki, ahol a talaj nem a legjobb minőségű, így örülni kellene, hogy megjelenik.

parlagfu2.jpg ()Ehető gyógynövény

Kevesen vannak, de akik rendszeresen fogyasztják, azok azonban egybehangzóan állítják, számos jótékony hatással bír a zsenge parlagfű. Latin neve ambrosia artemisifolia, ami magyarul annyit jelent: istenek eledele. A régebbi gyógynövénykönyvek ódákat zengtek róla, mivel igen magas a vitamintartalma, valamint számos betegségre gyógyírként szolgál. Persze ezek még akkor íródtak, amikor kevesebb volt a légszennyezettség, így az allergiások száma is. Sajnos ahogy egyre több autó lett az utakon, élénkült a légi forgalom és újabbnál újabb gyárak létesültek, egyre több lett a szénanáthában és asztmában szenvedők létszáma is, pedig számos egészségügyi problémánkra gyógyír lehet. Mivel csak a pollenje allergizál (bár ha a várostól messze nő, akkor még az sem), az allergiások is nyugodtan begyűjthetik őket még közvetlen virágzás előtt, vagy zsenge állapotban. Összeapríthatjuk és használhatjuk nyersen köretként, salátában, de akár immunerősítő teaként is elkortyolgathatjuk.

A parlagfű gyógyító hatásai

•    fokozza a szervezet őssejt termelését
•    bélbántalmak elleni gyógyír
•    immunerősítő
•    allergia ellenes (!) – zsenge levelei
•    rákmegelőző
•    gyulladáscsökkentő

Parlagfű tea recept

Zöld leveleiből egy teáskanálnyit forrázzunk le, majd édesítsük egy kevés mézzel, mivel kissé kesernyés íze van. Nemcsak immunerősítésre, de lázcsillapításra, gyulladásokra, székrekedésre és gyomorgörcsre is kiváló.

Hidratálás belülről: A gyönyörű és egészséges bőr egyik titka

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X