Főoldal > EGÉSZSÉG > Kötőhártya-gyulladás: orvosold tippjeinkkel!

Kötőhártya-gyulladás: orvosold tippjeinkkel!

kötőhártya-gyulladásszem
0

Írta: and

Ezek a legismertebb tünetei a világ egyik leggyakoribb és legfájdalmasabb szembetegségének, a kötőh&

Ezek a legismertebb tünetei a világ egyik leggyakoribb és legfájdalmasabb szembetegségének, a kötőhártya-gyulladásnak.

Itt a nyár, neked mégis viszket a szemed, sőt néha úgy érzed, kikaparnád, ha lehetne, csak múljon már el az érzés, hogy van benne valami, de bármit is csinálsz, nem változik semmi. Közben pedig olyan vörös a szemed, mint a nyúlnak. Rossz hírünk van, sajnos jó esélyed van arra, hogy kötőhártya-gyulladásod van. Ez a kötőhártya, azaz a konjunktiva gyulladásából vagy irritációjából ered. Amennyiben a szemhéj belső oldalán kialakuló és részben a szemgolyót is fedő kötőhártya begyullad, akkor az azt tápláló erek is begyulladnak, ami miatt a szem kivörösödik és megduzzad. A betegség bárhol, bárkinél, bármikor előfordulhat.

A kiváltó okok

A kiváltó ok alapján megkülönböztetünk fertőzéses eredetű, tehát baktériumok, vírusok, gombák, illetve paraziták által okozott, és nem fertőzéses jellegű kötőhártya-gyulladást.

1. A fertőzéses eredetű gyulladás

A vírusos kötőhártya-gyulladás miatt a szemből vizes, vagy nyákos váladékozás ürülhet, míg a bakteriális eredetű gyulladás során általában vastagabb, sárgás-zöldes váladék termelődik. Mindkettő kialakulhat megfázással és torokfájással, azaz felsőlégúti fertőzéssel együtt is. A betegség mindkét formája igen fertőző, felnőttek és gyerekek egyaránt elkaphatják, ám a bakteriális gyulladás gyakoribb gyerekek körében.

szem2.jpg ()2. Nem fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladás

Világszerte egyre többen érintettek az allergiás kötőhártya-gyulladásban, különösen most, a parlagfű szezon idején. Ez a szervezet mindkét szemet érintő válasza egy allergizáló anyagra, ami tüsszögéssel és orrfolyással társul. E szembajnak egyik altípusa a tavaszi kötőhártya-gyulladás is, ami valóban tavasszal és nyáron jelentkezik és elsősorban a gyerekeket érinti.

Az idősebbek életét ugyanakkor a szem szárazságából adódó kötőhártya-gyulladás keseríti. Ez az igen kellemetlen, néha a látásélességet is veszélyeztető állapotot okozó szembaj a negyven év feletti nők igen nagy hányadánál jelentkezhet, enyhébb-súlyosabb formában. Ám mindenki, aki számítógépnél vagy volánnál, esetleg televízió előtt ül, mereven néz előre, és ezért keveset pislog, felfedezheti magán a betegség tüneteit. Ilyenkor külön kezelés nem, de gyakori pislogás szükséges.

Vegyszer, illetve idegen test szembe kerülése is okozhat kötőhártya-gyulladást. Ilyenkor azonban általában sem nyák, sem genny nem ürül a szemből, és elegendő a szem átmosása, kitisztítása ahhoz, hogy az irritációt okozó vegyszert, illetve az idegen testet eltávolítsuk. Ebben az esetben a tünetek is egy-két napon belül elmúlnak.

Tünetek

A kiváltó okoktól függően különbözhetnek a tünetek is.

–    vörös szem
–    állandó szemviszketés
–    fényérzékenység, homályos látás
–    könnyezés, váladékozás
–    reggelre összeragadt szemhéjak
–    idegentest érzete egyik, vagy mindkét szemben

Az allergiás kötőhártya-gyulladás többnyire erős viszketéssel és hirtelen meginduló könnyezéssel jár. Ha a túl erős megvilágítás okozza a bajt, akkor erős fájdalom, fényérzékenység, fejfájás, illetve erős könnyezés a kísérő tünet. Amennyiben viszont idegentest és por került a szembe, ami irritációt és könnyezést okoz, akkor ez olyan érzés, mintha valami belement volna a szembe, de képtelenség kiszedni.

Amikor vírus vagy baktérium okozza a kötőhártya-gyulladást, akkor akár mindkét szem érintett lehet. Az előző esetben főként a szem alsó része vörösödik ki, és erősen váladékozik, jellemző a viszketés, valamint az idegentest-érzés is. Nagyon ritkán a szaruhártya is zavarossá válhat. Néha a vírusos kötőhártya-gyulladást légúti fertőzés, így megfázás, nátha is kíséri. Nem ritka, hogy egy idő után a kötőhártya bakteriálisan is felülfertőződik. Ilyenkor a szemzugból válik ki a gennyes, sárgás váladék. Ennél a betegségnél is főleg az alsó szemhéj belső oldalán lévő kötőhártya vörösödik ki és duzzad meg. Alvás közben a szemhéjak összetapadnak, reggel nehezen nyílnak. Néhányan égő érzésre is panaszkodnak.

Megelőzés, kezelés

A fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladások általában cseppfertőzéssel, személyes érintkezéssel terjednek. Megelőzésükben segíthet a józanul értelmezett személyes higiéné. Egyes szakemberek szerint, az allergiás kötőhártya-gyulladás megelőzésében ugyanakkor a megoldást az agyonsterilizált környezet megszűntetése hozhatja. Ám, ha már kezünkben az orvosi diagnózis, akkor a betegség terjedését megelőzhetjük a következő lépés betartásával:

–    Ne érjünk kezeinkkel a szemünkhöz
–    Gyakran és alaposan mossunk kezet
–    Naponta cseréljünk törölközőt, ne adjuk és kérjük kölcsön
–    Cseréljünk gyakran párnahuzatot
–    Ne használjunk szemfestéket és szempillaspirált, a másét végképp kerüljük
–    Egyeztessünk az orvossal a megfelelő kontaktlencse használatáról


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X