Főoldal > EGÉSZSÉG > Nyári női bajok – előzd meg őket!

Nyári női bajok – előzd meg őket!

betegségnőitea
0

Írta: and

1. Hólyaghurut A köztudatban felfázásnak nevezett fertőzéskor az E. Coli baktérium jut fel a húgycső

1. Hólyaghurut

A köztudatban felfázásnak nevezett fertőzéskor az E. Coli baktérium jut fel a húgycső felől a húgyhólyagba. Tünetei a gyakori, rendkívül sürgető vizelési inger, a fájdalmas vagy akár véres vizelet. Persze a hüvelyfolyás általában normális jelenség, sőt peteéréskor mennyisége meg is növekedhet, ám ha a váladék darabossá, kenőcsössé, szagossá válik, a nyálkahártya pedig bepirosodik, feltételezheted, hogy gombás fertőzésed van. Hogy honnan szedheted össze? Piszkos WC, helytelen törölköző használat, túl könnyed öltözettől való megfázás, sok minden állhat a háttérben. És ha már megvan a baj, az antibiotikum kúra mellett külső kenőcs használata javallott.

2. Human Papilloma vírus

A HPV az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés, amit azonban – ne feledd az uszoda zuhanyzójában is elkaphatsz . A papilloma több mint százféle vírus gyűjtőneve. Ezek nagy része ártalmatlan, ám ez a vírus szerepet játszhat a méhnyakrák kialakulásában, valamint a gáton és vulván előforduló, szemölcshöz hasonló képletek, az úgy nevezett condyloma megjelenésében is. Ez a betegség a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzéskor kenetvizsgálattal kiszűrhető, ám a fertőzés további elkerülése miatt ilyenkor nagyon fontos, hogy partnereddel közösen gyógyítsátok magatokat. A már kialakult apró szemölcsöket kisebb műtéti beavatkozással vagy ecseteléssel távolítják el. A vírus igen kitartó természetű, csak saját szervezeted győzheti le, ezért immunerősítőket szoktak ajánlani ellene. Mivel egyes fajtái veszélyesek, fontos a rendszeres kontrollra járás!

noi2.jpg ()3. Herpes genitalis

Úgy képzeld el, mint az ajkaidon megjelenő herpeszt, csak ez lent jelentkezik. Fájdalmas hólyagok, később pedig kis fekélyek jelenhetnek meg a nemi szervek környékén. Amennyiben herpeszed van, a legfontosabb, hogy tartsd tisztán a fekélyt, kezeld fertőtlenítő oldattal, valamint ennek a fertőzésfajtának a gyógyítására kifejlesztett kenőccsel. A terápia tablettás kezeléssel is kiegészíthető. A teljes gyógyulás előtt a szakemberek nem ajánlják a szexet, mert a partner is elkaphatja a fertőzést.

4. Chlamydia, trichomonas és tripper

Ezek a kórokozók eléggé alattomosak, gyakran tünet nélkül jelennek meg, és a nőgyógyászok a vizsgálat során sokszor csak véletlenül fedezik fel őket. A méh, petevezetékek, petefészek környezetében keletkező gyulladást rendszerint nemi úton terjedő fertőzés okozza. A hüvely baktériumflórája megbomlik, aminek eredménye lehet fogamzásképtelenség és méhnyakrák is.

Használj laktóztartalmú intim gélt, erősen ne tusold magad, mert zuhanyzáskor a túl erős vízsugár feljuttathatja a káros baktériumokat a méhbe, méhnyakba. Antibiotikumos kezeléssel viszonylag gyorsan meg lehet gyógyulni, persze neked és párodnak is gyógyszert kell szednetek, és a kezelés alatt mellőzni kell a szeretkezést.

5. Bakteriális vaginózis

A szülőképes korú nők leggyakoribb fertőzése, mely valószínűleg nemi úton terjed. A tünetei, így a viszkető érzés, folyás és kellemetlen szag, hasonlóvá teszik a gombás fertőzéshez. Épp ezért kell orvoshoz fordulnod, mert csak szakember tudja megállapítani, hogy valójában mi a bajod. Ha pedig rosszul kezeled – mintha gomba lenne  a betegség súlyosbodhat, és medencegyulladás lehetőségével is számolhatsz.

Megelőzési tippek

– Igyál legalább napi 2-2 és fél liter, lehetőleg kalóriaszegény folyadékot. A nagy mennyiségű vizelet ugyanis csökkenti a baktériumok felhalmozódását a hólyagban, ugyanakkor a gyakran ürülő hígabb folyadékkal a kórokozók könnyebben távoznak. 

– Vigyázz, ne hűlj le túlzottan! A nedves fürdőruhát gyorsan váltsd le!

– Ha fertőzésre hajlamos vagy, kerüld a hólyagot irritáló italokat, így az alkoholt és a kávét. 

– Vizeletet ne tarts vissza, rögtön menj el a WC-re! Vizeletürítéskor pedig tartsd magad lazán, hasizommal ne préselj.

– Kerüld a műszálasat. Főként pamutból készült, nem túl szoros fehérneműt viselj.

– Naponta kettőnél többször ne mosakodj alulról, és akkor is lehetőleg pH-semleges vagy tejsav-baktériumos bőrkímélő szappant használj. Válts naponta mosdókesztyűt, és lentre használj külön törölközőt.

– Alhasi fájdalmakra vegyél zsurló vagy cickafarkfű ülőfürdőt, és tegyél meleg pakolást az alhasadra, ha görcsös fájdalmaid vannak.

– Amikor érzed, hogy nincs rendben lent valami, igyál sok La pacho, azaz Aktimun és Echinacea (kasvirág) teát, mert hatékony gyulladáscsökkentők és immunerősítők. Hasonló a hatása a homoktövis- vagy áfonyalének is.

– Kezdj nagy adag C- vitamin- kúrába. Legalább 1000-2000 mg-ra van ilyenkor szükség, vagy szedjél természetes antibiotikumnak számító fokhagyma – kapszulát vagy grépfrútmagcseppet.

– És sose feledd, ha baj van, mindenképp fordulj szakorvoshoz!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X