Főoldal > EGÉSZSÉG > Vörösborral az egészségért

Vörösborral az egészségért

betegségegészségvörösbor
0

Írta:

Sokan hiszik, hogy alkoholt fogyasztani az egészségre ártalmas, és csakis ritka eseményeken szopogathatunk el egy

Sokan hiszik, hogy alkoholt fogyasztani az egészségre ártalmas, és csakis ritka eseményeken szopogathatunk el egy pohárral. Valóban, vannak olyan italok, melyekre ez igaz, viszont a vörösbor kortyolgatása kifejezetten jót tesz a szervezetünknek, és segít az egészség megőrzésében.

Bizonyára hallottad már, hogy a vörösbor számos jótékony hatással bír. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egész nap, még víz helyett is ezt igyuk, hanem azt, hogy egy pohárnyi elkortyolásával több, súlyosabb betegséget is megelőzhetünk.

Vörösborral szívünk egészségéért

Magyarországon a vezető halálokok a szív- és érrendszeri problémákra vezethetőek vissza, pedig vörösborral ezek kockázatát jelentősen lecsökkenthetjük. Ezért nagyrészt táplálkozásunk, a stresszes életmódunk és a genetika okolható. Franciaországban például annak ellenére, hogy rengeteg vörös húst fogyasztanak, igen kevesen szenvednek szívbetegségekben, míg más helyeken ahol ugyanilyen táplálkozás mellett kevesebb vörösbort isznak ott többeket súlyt ez a kór. Hogy miért van ez így?

Kutatások kimutatták, hogy ez a nedű csökkenti a vér sűrűségét és az LDL – azaz a „rossz” koleszterin mennyiségét. Természetesen nem minden alkohol rendelkezik szívvédő tulajdonságokkal, viszont a borban található polifenolok pozitívan hatnak a hajszálerekre, az érfalak kollagén állományára, valamint segítenek megakadályozni a vérlemezkék összekapcsolódását, így megelőzik a vérrögök kialakulását. Ezen kívül tele van antioxidánssal is, mely sejtvédő hatása révén megőrzi egészségünket és fiatalságunkat.

vorosbor2.jpg ()Rákmegelőző hatás

Az elmúlt években több kutatás is bebizonyította, hogy a vörösbor rákmegelőző hatással is bír. Hogy mégis miért? A válasz itt is az antioxidánsokban keresendő. Ugyanis a legtöbb problémáért – így a tumorok kialakulásáért is – az úgynevezett reaktív oxigénfajták felelősek. Ezek egy egészséges szervezetben is jelen vannak, viszont különböző problémák esetén ezek mennyisége megnő, így még több antioxidánsra van szükségünk, mint egyébként. Ezt egy pohár vörösbor remekül pótolja, mivel megelőzi a kóros sejtburjánzást!

Reumás panaszokra

Szinte nincs is olyan ember, aki időről-időre ne szenvedne valamilyen mozgásszervi, vagy reumás problémától. A vörösbor azonban ezeket is csillapítja, ugyanis egyrészt nagyszerű gyulladáscsökkentő, másrészt segíti a kálcium beépülését a csontokba, így biztosítja a könnyed mozgást.

Miért pont a vörösbor?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy ezek a jótékony hatások vajon csakis a vörösborra érvényesek-e, vagy a például a fehérbor is ugyanilyen kedvező az egészségünkre nézve. Az igazság azonban az, hogy nem, mivel az előbbi lényegesen több polifenolt és antioxidánst tartalmaz, hiszen másfajta eljárásokon megy keresztül. A vörösbor esetében a nedűbe kerül a szőlő héja, valamint a magja is, így ezek tartalma pluszban hozzáadódik a vörösbor gyógyító hatásához.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X