Főoldal > EGÉSZSÉG > A HIV vírus legyőzősének titka

A HIV vírus legyőzősének titka

AIDSbetegségegészségHIVvírus
0

Írta: and

A legújabb kutatások szerint a HIV legyőzésének kulcsa nem abban rejlik, hogy hány vírus elleni sejttel

A legújabb kutatások szerint a HIV legyőzésének kulcsa nem abban rejlik, hogy hány vírus elleni sejttel rendelkezik a beteg, hanem, hogy ezek milyen hatékonysággal működnek.  Ezt a felfedezést tovább vizsgálva, amerikai, kanadai, japán és német kutatók most arról számoltak be, hogy ezek a sejtek olyan receptor molekulákkal bírnak, amelyek hatékonyabban képesek azonosítani és legyőzni a humán immundeficiencia vírus által fertőzött fehérvérsejteket, azaz hatékonyabb „gyilkosok”, mint a többi sejt.

A Nature Immunology szaklapban megjelent kutatásban 10 HIV-fertőzött beteget vizsgáltak, akik közül öten retrovírus elleni gyógyszereket szedtek, a másik öt pedig természetes módon egészséges maradt. A vizsgálatok során kiderült, hogy nem csak a gyilkos sejtre van szükség, hanem arra is, hogy ezen a HIV elleni sejten T sejt receptor is legyen, amely különösen hatékonyan azonosítja a fertőzött sejteket.

hiv2.jpg ()Bruce Walker, a massachusettsi Ragon Intézet munkatársa szerint az eddig létrehozott oltóanyagok azért vallottak kudarcot, mert nem sikerült megalkotni a hatékony típusú T-sejt receptorokat. Ám a kutatók annak ellenére, hogy most rájöttek ugyan, mely sejtek a leghatékonyabbak a fertőzés ellen, azt azonban még továbbra sem tudják, hogyan lehetne létrehozni ezeket. A szakértő szerint annak kimutatása, hogy minek köszönhető e receptorok különleges hatékonysága, a kutatás következő lépése lesz. Amíg pedig a tudósok folytatják a kutatást, a fertőzés terjedésének kockázatát kell csökkenteni. Ebben nyithat új fejezetet a közelmúltban törzskönyvezett teszt. 

Otthoni HIV-teszt

Jelentősen növeli a veszélyt, hogy a körülbelül 1,2 millió amerikai HIV vírus hordozó egyötöde nem tud az érintettségéről. Ezen változtathat a közelmúltban Amerikában törzskönyvezett, otthon elvégezhető HIV-teszt. Mint azt Dr. Karen Midthun, az Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal munkatársa nyilatkozatában elmondta: A 20 perces HIV teszttől azt várjuk, hogy növelni fogja a szűrési hajlandóságot, mivel jelentősen kevesebb idő- és energia-ráfordítást igényel, és a páciensek is jóval diszkrétebbnek érezhetik a kórházi vérvételnél. A szervezet 17 tagú tanácsadó testülete annak ellenére egyhangúan támogatta a lépést, hogy a kutatások szerint a teszt laikusok általi elvégzése kevésbé hatékony, mert ezt vállalhatónak tartják az újonnan feltárt esetekért cserébe. 

Magát a tesztet igen egyszerű elvégezni: kenetet kell venni a külső ínyfelületről, ami nem azonos a nyállal. Aztán a mintát egy fiolába kell helyezni. Ha 20 percen belül két vöröses-lilás vonal jelenik meg az ellenőrző ablakban, fölmerülhet a betegség gyanúja. Ekkor célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni, hogy vérvétellel megerősíthessék vagy megcáfolhassák azt!

A montreali McGill Egyetem professzora, Dr. Pant Pai a kutatás kapcsán beszámolt arról, hogy a OraSure 5 700 emberrel végeztette el a tesztet, ami 114 ízben lett pozitív, és ebből 106 főnél volt valós az eredmény. Ez 93 százalékos hatékonyságot jelent, míg a negatív jelzés az esetek csaknem 100 százalékában volt helyes, ami megközelíti a vérvétel pontosságát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X