Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb memóriajavító ételek

A legjobb memóriajavító ételek

betegségételmemóriatökmag
0

Írta:

Akár vizsgákra készülsz, akár egy nehéz prezentációra, vagy csupán hosszan meg szeretn&

Akár vizsgákra készülsz, akár egy nehéz prezentációra, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi frissességed, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. Természetesen vannak tippek, praktikák, melyekkel fejlesztheted memóriádat – például komolyzene rendszeres hallgatásával, speciális rajztechnikával, játékokkal, agytornával -, de az elfogyasztott ételek, italok is befolyásolják koncentráló- és emlékezőképességed.

Tökmag, az agyserkentő nassolnivaló

Sokunk kedvence, a tökmag nem csupán remek nassolnivaló, hanem nagy hasznát vehetjük akkor is, amikor extra szellemi munkának vagyunk kitéve. Sokan ösztönösen nyúlnak érte – vagy más olajos magvakhoz a nagyobb megmérettetések előtti időszakokban, ugyanis magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően nemcsak a szívünkre, de a memóriánkra is kitűnő hatással van. Sőt, segít megelőzni az ideg- és elmebaj kialakulását is. Természetesen nem csupán az olajos magvak dúskálnak ebben az értékes anyagban, de amennyiben a felkészülés miatt kevesebb időd marad egy finom lazacos fogás elkészítésére – mely szintén remek omega-3 forrás , akkor kiválthatod tökmaggal is. Ez akkor is beválik, ha csak felfrissülni szeretnél, illetve ha depresszió kínoz, mivel a hangulatunkra is jó hatással van. Bár ez a kettő valahol összefügg, ugyanis ha lelkesen, kedélyesen vágunk bele a megmérettetésekbe, akkor a teljesítőképességünk is fokozódik.

További, agyserkentő nassolnivalók: dió, pisztácia, mogyoró, mandula

memoria2.jpg ()B-vitamin, az agy tápláléka

Az omega-3 zsírsavakon kívül a legfontosabb agyserkentőnk a B-vitamin – főleg, ha ezt a kettőt egyszerre visszük be, hiszen a hatásuk ekkor fokozódik. Már a hangulatingadozásoknál, a depressziónál is felfigyeltek arra, hogy ezzel a vitaminnal javítani lehet a betegek állapotán, mivel fontos szerepe van az idegrendszer egészséges működésében. Ezen kívül rájöttek arra, hogy a hiánya nem csak kedélyromláshoz, hanem memóriazavarhoz is vezethet, így az egyik legfontosabb agykarbantartóként tartják számon. Mindegy, melyik típusát vesszük magunkhoz, a pozitív hatás mindnél megfigyelhető: a B1-vitamin az emlékezetért, a B6 az általános szellemi frissességünkért, a B12 pedig az időskori elbutulás, valamint az Alzheimer-kór ellen véd.

Érdekesség például, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak az idegsejteket pusztítja, hanem lényegesen csökkenti B1 és a B6-vitamin mennyiségét is, így az alkoholizmus gyakran memóriazavarokkal jár együtt.

Magas B-vitamin tatalmú ételek: teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hal, tojás, sertéshús, szárnyasok, máj, hüvelyesek

A hosszan tartó szellemi frissességért

Kutatások bebizonyították, hogy azok az idős emberek, akik sok flavonoidban gazdag ételeket fogyasztanak, szellemileg nem maradtak el a fiatalabbaktól, valamint a szélütés is gyakrabban elkerülte őket.  Azt már korábban is megállapították, hogy ez az anyag értágító hatása miatt javítja a sejtek, szövetek oxigénellátását, így az agy vérellátása is lényegesen fokozódik. Emellett a flavonoidok javítják a szervezetben egy kináz nevű enzim termelődését, amelynek nagy szerepe van a tanulási folyamatokban, a memória működésében, valamint az általános gondolkodásban.

Magas flavonoid tartalmú ételek: bogyós gyümölcsök (pl. ribizli), étcsokoládé, zöld tea, szója

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X