Főoldal > EGÉSZSÉG > Eltompult ízelítőbimbó lehet az oka a gyermekkori elhízásnak

Eltompult ízelítőbimbó lehet az oka a gyermekkori elhízásnak

gyerekkövér
0

Írta:

Egy nemrég készült tanulmány szerint az elhízott gyerekek ízlelőbimbója kevésbé é

Egy nemrég készült tanulmány szerint az elhízott gyerekek ízlelőbimbója kevésbé érzékeny, mint normál testsúlyú társaiknak – írja a Health Day spanyol oldala. Ennek a tompult ízlelőbimbónak lehet az oka, hogy ugyanolyan íz eléréséhez ezek a gyerekek többet esznek az adott ételből, mint normál testsúlyú társaik.

A tanulmány keretében 99 elhízott és 94 normál testsúlyú 6 és 18 év közötti gyerek/fiatal adatait hasonlították össze. Valamennyien egészségesek voltak és nem szedtek semmilyen gyógyszert, ami befolyásolhatta volna az ízlésüket.

A gyerekek általában az édes és a sós ízeket érzik és ismerik fel a legintenzívebben, a savanyút és a keserűt már kevésbé. A legjobban a lányok és az idősebb gyerekek tudták beazonosítani az ízeket.

Azt találták, hogy a különböző ízek, valamint azok intenzitásának felismerésében az elhízott gyerekeknek szignifikánsan nagyobb nehézségük volt, mint normál súlyú társaiknak. Az ízelítőbimbók intenzitása a génektől, a hormonoktól és az ízelítőbimbók helyétől függ.

Korábbi kutatások pedig azt találták, hogy azok, akik intenzívebben felismerik az ízeket, kevesebbet esznek, mint azok, akik nehezebben.

Forrás: OrientPress Hírügynökség


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X