Főoldal > EGÉSZSÉG > Mint egy frontális ütközés: a megrázott csecsemő szindróma

Mint egy frontális ütközés: a megrázott csecsemő szindróma

anyukabetegséghalálkisbabarázás
0

Írta: and

Ez a három év alattiakat leggyakrabban érő bántalmazási forma, ami 1200-1400 gyerek sérülés&

Ez a három év alattiakat leggyakrabban érő bántalmazási forma, ami 1200-1400 gyerek sérüléséért felelős évente – állítja a National Center on Shaken Baby Syndrome szervezet.

Amennyiben van gyereked, pontosan tudod, hogy bármennyire is odavagy érte, igenis létezik olyan idegállapot és érzés, amikor szíved szerint megráznád csemetéd, hogy észhez térjen. Persze az esetek többségében ez csak egy múló pillanatnyi érzés, és jobban is teszed, ha elhessegeted ezt az ötletet magadtól, mert nagy baj származhat belőle. Egy kanadai felmérés kimutatta ugyanis, hogy az alig néhány másodperces rázásba is belehalt a babák ötöde, míg a túlélők több mint fele idegrendszeri károsodást szenvedett és 65 százalékuk látássérült lett.

Az erős rázás hatása

Mivel a picibabák még nem tudják fejüket megtartani, így az gyorsabban vagy lassabban billeg ide-oda, eközben pedig az agyuk is ide-oda mozog a koponyájukon belül. Márpedig a pár másodpereces erőteljes rázás következtében ez a sérülékeny agyállomány nekiütődve a kemény belső felszínnek, megsérül. A szilárd agyhártya alatt könnyen elszakadhatnak az erek, vérömleny alakulhat ki és súlyosan károsodhat a baba agya, ugyanis a koponyaűrben összegyűlő vér összenyomja azt. A szem ideghártyája alatt pedig bevérzések keletkeznek, ami vakságot is okozhat.

shake2.jpg ()Árulkodó jelek

Ugyan azonnali tünetként légzészavar, sőt teljes légzésleállás jelentkezhet, de a megrázott gyerek szindróma esetében nem érhető tetten semmiféle látható sérülés, törés, ezért a legritkább esetben gyanakszanak a szakemberek is bántalmazásra. Az egyetlen árulkodó külső jel, a feszülő kutacs, mivel a sérülés miatt ilyenkor a csecsemő agyában mindent kitölt a vér. Természetesen, mint minden bántalmazásnak, így ennek is többféle kísérő tünete lehet, így például az ingerlékenység és magas hangú sírás, a hányás, a tudatzavar, a letargia, a túlságos mozgékonyság, vagy épp az ellenkezője, a túlzott mozdulatlanság, ám ezek kicsit később jelentkeznek. Ezekből a jelekből azonban mind a hozzátartozó, mind a gondozó gyaníthatja, hogy baj van.

Feltűnő külsérelmi nyom hiányában sokszor elsőként a védőnőnek, illetve a gyermekorvosnak is csak sejtése van arról, hogy talán valamilyen idegrendszeri gondja lehet a kisbetegnek. Épp ezért, a helyes diagnózis az MR-, valamint a szemfenékvizsgálatot követően állítható fel. Az MR-vizsgálat eredménye az agyhártya alatti kétoldali vérzéseket és az agyödémát állapítja meg, míg a szemfenékvizsgálat egyértelműen megmutatja, hogy bevéreztek-e a retina erei is. Amennyiben ez a három tünet együtt van, akkor sajnos nem kérdés, mi történt.

Uralkodj magadon!

Légy tisztában a veszéllyel, és soha ne rázd meg a kisbabádat! Inkább, ha bármikor úgy érzed, hogy nem vagy ura önmagadnak, add át a csecsemőt valakinek, míg meg nem nyugszol. Szintén fontos, hogy csak olyanra bízd gyermeked, aki megbízható e téren is. Amennyiben mégis megtörténik a baj, azonnal hívj segítséget és őszintén mondj el mindent a szakembereknek, hogy tudjanak segíteni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X