Főoldal > EGÉSZSÉG > Rejtőzködő betegségek a hőemelkedés hátterében

Rejtőzködő betegségek a hőemelkedés hátterében

betegségegészséghőemelkedésstressztünet
0

Írta:

Időközönként minden ember testhőmérséklete felszökik kisebb-nagyobb mértékben. Bármennyire is

Időközönként minden ember testhőmérséklete felszökik kisebb-nagyobb mértékben. Bármennyire is kellemetlen, a magas láz olykor megnyugtatóbb, mint a hetekig elhúzódó hőemelkedés, ugyanis ekkor előfordulhat, hogy csakis hosszas kivizsgálások sorozata után jövünk rá, mi is állhat a hátterében.

Fogproblémák

Igen alattomos, mivel sokszor észre sem vesszük, hogy bármi gond lenne a fogainkkal. Fájdalom gyakran már csak komolyabb esetekben jelentkezik, így kisebb gyulladás, lyuk esetén csupán a hőemelkedés jelezhet problémát – persze nem mindig.  Ezért ha hosszantartó, alacsony lázzal küzdünk, és nem tudjuk, mi okozhatja, érdemes ellátogatni fogorvoshoz, mert könnyen lehet, hogy rá fog találni a probléma forrására.

Érdemes röntgenfelvételt is készíttetni, mert ritkán előfordulhat, hogy az íny alatti rész különösebb fájdalom nélkül megrongálódik, apró gócokat, gyulladásokat hozva létre. Sőt, az is gyakran megesik, hogy tömés, illetve gyökérkezelés utáni időszakban is hőemelkedést produkál a szervezetünk. Amennyiben ez hosszan fennáll, érdemes újra ellátogatni egy szakemberhez, aki további kezelésekkel helyrehozza a problémát.

hoemelkedes2.jpg ()Kánikula

Vannak, akik epekedve várják a nyarat, a hőséget, és vannak, akik fejvesztve menekülnének a melegebb hónapok elől. Bizonyára tudod, hogy a kánikula számtalan egészségügyi problémát is előidézhet: zsibbadt, bedagadt végtagok, súlyosbodó visszerek, kiszáradás, hőguta stb. A leggyakoribb probléma nyaranta mégis a napszúrás, ami fejfájással, hányingerrel, hányással és lázzal jár.

De mi van akkor, ha csak és kizárólag egyetlen tünetünk van, méghozzá a hőemelkedés? Ne ijedjünk meg, ugyanis vannak olyan emberek, akik olyannyira nem bírják a meleget, hogy hőemelkedéssel válaszol rá a szervezetük. Ez nem utal semmilyen komoly betegségre, így legtöbbször, amint alábbhagy a kánikula, az ember testhője is helyreáll.

Pajzsmirigy túlműködése

Kevés az olyan ember, aki a hosszantartó hőemelkedését a pajzsmirigy elégtelenségének tudja be, pedig ha a normálisnál több hormont termel, az bizony okozhat ilyesfajta gondokat. A szervezet működése ekkor felgyorsul (pl. az anyagcsere, a szívdobogás), ami kisebb lázzal is járhat. Amennyiben ingerlékeny és fáradékony vagy, miközben testsúlyod egyre csökken, akkor nézesd meg ezt az aprócska szervedet. Egy egyszerű vérvételből és ultrahangos vizsgálatból könnyen kimutatható a probléma, ami a legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel kordában tartható, műtétre csak ritkán kerül sor.

Stressz

Ha az orvosok a hosszas és alapos kivizsgálások után sem találnak semmit, akkor majdnem biztos, hogy lelki eredetű problémával állsz szemben. A stressz ugyanis többek között hőemelkedést is okozhat, és az, hogy nem találnak semmit az orvosok, az még inkább ingerültté teszi a pacienst, és megindul az ördögi kör. Ekkor leggyakrabban pszichológushoz, illetve pszichiáterhez küldik a beteget, ahol nagy valószínűséggel antidepresszánst, vagy szorongásoldót kap, melynek hatására a hőemelkedés az esetek többségében megszűnik.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X