Főoldal > EGÉSZSÉG > Vigyázat! Árulkodó lábujjköröm?

Vigyázat! Árulkodó lábujjköröm?

betegségdohányzáslábujj
0

Írta: and

A nők eddig is odafigyeltek partnerük ápoltságára, melyhez mindenkinek hozzátartozott nemcsak a kéz, de a l&

A nők eddig is odafigyeltek partnerük ápoltságára, melyhez mindenkinek hozzátartozott nemcsak a kéz, de a láb és a körmök tisztántartása is. Erre most az is kiderül, hogy nemcsak a fentiek miatt lesz jó odafigyelni, miről is árulkodik lábujjkörmünk, főképp, ha férfiak vagyunk. Eddig ugyanis a legtöbb gyógyszerkimutatást nyálból vagy vizeletből végezték, ám a San Diegó-i Kaliforniai és a Harvard Egyetem tudósainak kutatása mindezt megváltoztathatja. Ennek pedig egyszerű oka van. A nyálban és a vizeletben levő nikotin, illetve bomlásterméke, a kotinin, csak a dohányzás előtti pár nap nikotinfogyasztását tükrözi. Ezzel szemben, a kutatók állítása szerint, a lábujjak körmei, mivel igen lassan nőnek, alkalmasak a dohányfüstnek való kitettség hosszútávon történő mérésére, és ráadásul megbízhatóbb adatokat is adnak, mint a testnedvekből nyert eredmények.

labujj2.jpg ()Lábkörmöd elárulja, mennyit szívsz

A tesztbe több mint harmincezer, lábköröm mintát adó 40 és 75 év közötti férfit vontak be. Közülük a vizsgálat 12 éve alatt több mint kétszázban alakult ki tüdőrák. Az ő lábkörmeik nikotintartalmát vetették össze aztán 630 olyan dohányoséval, akik nem lettek tüdőrákosak. A dohányzás hatásának kiszűrését követően kiderült, hogy azoknál, akiknél a lábköröm nikotintartalmának igen magas volt a mértéke, csaknem négyszer volt valószínűbb a tüdőrák kialakulása, mint azok körében, akiknél a nikotintartalom alacsony volt. Az eredmény független volt attól, hogy a személyek mennyit dohányoztak, olyannyira, hogy a legmagasabb nikotinszintű személyek több mint 10 százaléka soha életében nem dohányzott.

Dr. Wael Al-Delaimy kutatásvezető úgy látja, hogy a lábköröm teszt sokkal megbízhatóbb, mint a dohányzási szokások kérdőíves felmérése, mert szerinte, az ilyen felmérések során a személyek egy része kissé megszépíti a valóságot. Így például, egyesek egy-egy kérdőív kitöltése során kevesebb cigaretta elszívásáról számolnak be a ténylegesnél, míg mások azt nyilatkozzák ugyan, hogy nem is dohányoznak olyan sokat, ám elfelejtik, hogy ugyanakkor mélyebben tüdőzik le a füstöt az átlagosnál, márpedig így több karcinogén jut a szervezetükbe, mint azt az elszívott cigaretták száma alapján gondolni lehetne. Márpedig ez kihat egészségi állapotukra is. Ez utóbbi egyébként azon a felvetésen alapult, hogy a dohányzással a tüdőbe jutó karcinogének mennyisége erősen összefügg a bejutott nikotinéval. A lábköröm vizsgálat eredményei ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet a kutatók szerint, hogy a dohányzási szokások felmérésével készült vizsgálatok alábecsülik a dohányzás káros hatásait.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X