Főoldal > EGÉSZSÉG > Többet költenek az ételallergiások

Többet költenek az ételallergiások

ételallergia
0

Írta:

Egy korábbi, tavaszi felmérés már rámutatott, hogy az ételallergiával érintett családok

Egy korábbi, tavaszi felmérés már rámutatott, hogy az ételallergiával érintett családok sokszor havi 20-25 ezer forinttal is többet költenek élelmiszerre, mint a nem diétázók. Most annak jártak utána, hogy mely termékkategóriában a legjelentősebb az árkülönbség a normál és a diétás élelmiszerek között. Kiválasztottak néhány alapélelmiszert, amely mindennapi része az ételallergiások diétájának, s átlagáraikat összevetették a normál élelmiszerek áraival.

A felmérés eredménye szerint a gluténmentes lisztek 5,3-szor drágábbak, mint a normál finomlisztek, és a gluténmentes kenyereknél is nagyságrendileg hasonló árkülönbséget mutat az 5,7-szeres eltérés a két átlagár között. A gluténmentes zsömle azonban már 7,6-szoros átlagáron található a boltokban a normál árú termékekhez képest. Míg a gluténmentes pizza kétszeres áron, a gluténmentes spagetti háromszoros áron érhető el.

A tej is drágább

Nem csak gluténérzékeny lehet azonban a gyermek. Amennyiben tejallergiás vagy laktózérzékeny, akkor a tejtermékekre is oda kell figyelni. A laktózmentes tej kétszer, míg a rizs-, szója-, mandulatej háromszor drágább, mint a teljes tehéntej. Ennél is nehezebb helyzetben vannak azok, akik egy öröklődő anyagcserezavarban, azaz PKU-s betegségben szenvednek, hiszen húst, húsféléket, halat, tejtermékeket, gabonából készült termékeket, hüvelyeseket, tojást és szóját is tilos enniük. Aki PKU-s gyermekének szeretne spagettit venni, a normál ár hatszorosát is kénytelen lehet kifizetni a diétás változatért, míg a gyermek számára fogyasztható lisztért hétszeres árral kell számolnia.

allergia2.jpg ()A jelenlegi állapot hátrányosan érinti azokat, akik szűkös anyagi körülményeiknél fogva nem tudják tartani a gluténmentes étrendet – hangsúlyozta Csikós Tímea, az alapvető jogok biztosának munkatársa a sajtótájékoztatón a felmérés eredményeit kommentálva. Szabó Máté ombudsman már több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy nem megfelelő a gluténérzékenyek támogatása, sérti az egyenlő elbánás elvét a jelenlegi helyzet.

“A lisztérzékenységet nem gyógyszerrel, hanem diétával lehet kezelni, s mivel gyógyszeres kezelésben nem részesülnek az érintettek, így a társadalombiztosításhoz kapcsolódó kedvezményekből sem jut nekik”- emelte ki Csikós Tímea, hozzátéve: vannak ugyan kedvezmények – emelt összegű családi pótlék, hosszabb idejű gyes stb. -, de ebből nem mindenki részesülhet. Kimaradnak azok a lisztérzékeny betegek, akiknél felnőttkorban diagnosztizálták a kórt, vagy akik a felsőfokú tanulmányaikat végzik, illetve a munkanélküliek, idősek, nyugdíjasok, akiknek a jövedelme a mindennapi megélhetést is épphogy lehetővé teszi. Csikós Tímea hangsúlyozta: az ételallergiával, ételintoleranciával élőkre a jelenleginél nagyobb figyelmet kell fordítani.

„Sokat javíthatna a lisztérzékenyek helyzetén, ha a speciális alapanyagokat receptre is megkaphatnák a gyógyszertárakban. Ilyen megoldásokat már Nyugat-Európában is alkalmaznak. Finnországban és Olaszországban adókedvezmény vagy havi anyagi támogatás segíti a gluténmentes táplálkozás fokozott költségeinek fedezését, Franciaországban pedig havi ellátmányt folyósítanak” – hozott példát a külföldi támogatási mechanizmusra Dr. Dudás Mária jogász, hozzátéve, természetesen nem csak a gluténérzékenyek esetén lehet indokolt a segítség.

Spórolási trükkök

Támogatás nélkül is van néhány trükk, amellyel az érintettek olcsóbbá tehetik a mindennapokat – bár ezek általában időigényesebb dolgok, mint megvásárolni valamit a boltban. “Vannak laktóz és gluténmentes élelmiszerek, melyek otthon is elkészíthetőek. „Lisztek” készíthetők őrléssel például kókuszreszelékből, mandulából, szezámmagból, tökmagból vagy lenmagból. Egyszerűen előállíthatóak a laktózmentes tejek is áztatással és turmixolással vagy főzéssel például rizsből, mandulából vagy egyéb olajos magvakból” – adott gyakorlati tanácsokat Bajor Zsuzsanna dietetikus.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X