Főoldal > EGÉSZSÉG > Immunerősítés karácsonyi ízekkel

Immunerősítés karácsonyi ízekkel

betegségfűszer
0

Írta: and

Kerüld el a téli megbetegedéseket: használj karácsonyi fűszereket ételeidbe és meleg italaidba, sőt lak

Kerüld el a téli megbetegedéseket: használj karácsonyi fűszereket ételeidbe és meleg italaidba, sőt lakásodat is illatosítsd velük. Nemcsak hangulatodat dobják fel, hanem egészségedről is hosszú távon gondoskodnak.

Fahéj

A fahéj illata és íze a régi, meghitt karácsonyi emlékeket idéz fel mindannyiunk számára. Idén se feledkezz meg kedvenc fűszeredről, hamar ünnepi hangulatba hoz majd. Ráadásul nemcsak a lelki békéd áll helyre tőle, hanem a betegségeket is elűzi. Erős fertőtlenítő hatású, így a megfázások és a baktériumok egyik legjobb ellenszere. Felhasználása téli időszakban igen egyszerű, mivel a különféle sütik alap fűszere, de teheted levesbe, mártásba, csirkehúshoz, sült almába, teába vagy szórhatod a reggeli kávédra is. Ne csak ízesítésre használd, párologtass fahéj illóolajat, hogy elűzd a bacikat az otthonodból is.

ginger2.jpg ()Gyömbér

A gyömbér elpusztítja az influenza vírusokat, így még védőoltás nélkül is egészségesen átvészelheted vele a telet. Nagy előnye, hogy nemcsak megelőzésre, hanem gyógyításra is alkalmazhatod. Kiváló lázcsillapító és a kínzó torokfájást is enyhíti.

A karácsonyi pulyka készítésénél ne hagyd ki a gyömbért, de halételek, levesek, szószok és más húsételek ízesítője is lehet. Egy gyömbéres-mézes meleg teánál pedig nincs is finomabb, melengetőbb ital. Az adagolással viszont vigyázz, mert igen nagy az ereje! Egy kiskanálnyi vagy egy késhegynyi reszelt vagy őrölt gyömbér éppen elég, ne aggódj, ilyen mennyiségben is kifejti hatását.

Szegfűszeg

Ha mégis ledönt a lábadról a betegség, ne hagyd magad, elő a szegfűszeggel! A szegfűszeg igazi természetes gyógyító, már nagyon régen felfedezték ezt a hatását és pestisjárványokat is megfékeztek vele. A szárított rügyecske eugenol olajat tartalmaz, amely kiváló baktérium- vírus- és gombaölő. Fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, köptetőnek és fertőtlenítésre egyaránt alkalmas. Sőt, ha megfeküdte az ünnepi vacsora a gyomrodat, akkor is hasznát veheted a szegfűszegnek, mivel kiválóan serkenti az emésztést. Sütemények, kompótok, szárnyasok kedvelt ízesítője. Csak friss szegfűszeget használj, mert a régi már túl száraz, így  nincs elegendő olajtartalma.

Szerecsendió

A szerecsendiót általában nem tartják számon a gyógyító fűszerek között, pedig régóta használják járványok és gyomorproblémák kezelésére. A szerecsendió olaja a stressz ellen is hatásos, ami köztudottan az egyik legalattomosabb immunrendszer gyengítő. Frissen reszelve a legjobb, de őrölt formájában is megvásárolhatod. Az indiai ételek alapfűszere, de a karácsonyi káposztás, mártásos, halas és vadételes fogásokba is remekül illik, akárcsak a süteményekbe. Napi 3-6 grammnál nagyobb adag már veszélyes, ne lépd túl ezt a mennyiséget!

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X