Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért gyakoribb télen az influenza?

Miért gyakoribb télen az influenza?

betegséginfluenza
0

Írta:

A mérsékelt éghajlati övben a fertőzés a téli hónapokban tetőzik, a trópusi tájakon

A mérsékelt éghajlati övben a fertőzés a téli hónapokban tetőzik, a trópusi tájakon viszont az esős évszakban a legmagasabb a fertőzöttek aránya.

Linsey Marr, a Virginiai Műszaki Egyetem mérnöke Wan Yang és Elankumaran Subbiah virológusokkal együtt az A típusú influenzavírus túlélési arányát vizsgálták a páratartalom különböző szintjei mellett.Kimutatták, hogy az influenza A vírus életképessége akkor a legnagyobb, amikor a relatív páratartalom 100 százalékhoz közeli, vagy 50 százalék alatti. Az emberi nyákban kimutatott eredmények segíthetnek magyarázatot adni az influenza szezonális terjedését a különböző földrajzi területeken.

„Influenzavírusokat adtunk szimulált légúti folyadékhoz és valódi emberi nyákhoz, majd megmértük, milyen arányban éltek túl az alacsony, közepes illetve magas relatív páratartalom behatását követően” – számolt be Marr. Kiderült, hogy alacsony páratartalom esetén a légúti cseppek teljesen elpárolognak, és a vírus száraz körülmények között jól túlél. Közepes páratartalom mellett a cseppecskék részben elpárolognak, de nem teljesen, így a vírusok a folyadékban lévő vegyületek magasabb szintjének vannak kitéve, ami gátolja a vírus fertőzőképességét.

influenza2.jpg ()Az influenza évszakosságát már hosszú ideje vizsgálják. Eddig több lehetőséget is számba vettek, többek között azt, hogy a gyerekek visszatérnek az iskolába, az emberek több időt töltenek zárt térben télen, és a napfény alacsony szintje legyengíti az immunrendszert, de egyelőre nem sikerült egyértelmű válasszal előállni.

A kutatók most azt mutatták ki, hogy a páratartalom azzal magyarázhatja az influenza szezonalitását, hogy a szabályozza a vírusok fertőzőképességét, amikor cseppekben vagy aeroszolban terjednek. Kiderült, hogy a vírusok alacsony páratartalom mellett élnek túl legjobban, ami télen a zárt terekre jellemző, illetve a rendkívül magas páratartalom mellett. A páratartalom befolyásolja a folyadékok összetételét, nevezetesen a sók és fehérjék koncentrációját a légúti cseppecskékben, ami hatást gyakorol az influenzavírus túlélési képességére.

Forrás: Medipress

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X