Főoldal > EGÉSZSÉG > És Rád ki vigyáz? 5 fontos egészségmegőrző tipp

És Rád ki vigyáz? 5 fontos egészségmegőrző tipp

betegségegészséglélek
0

Írta: and

Megőrizni a jó fizikai állapotodat a legfontosabb kötelesség a világon, és erre senki másnak, sem az

Megőrizni a jó fizikai állapotodat a legfontosabb kötelesség a világon, és erre senki másnak, sem az orvosnak, sem a férjednek, sem a szüleidnek, sem a gyerekeidnek, hanem neked kell odafigyelned. Nőként persze gyakorta helyezzük a saját egészségünkre való odafigyelést az utolsó helyre teendőink sorában, időnk javarészét a másokról való gondoskodás teszi ki. Azért, hogy évek múltán ne keseregj azon, hogy a legfontosabbról, a saját egészségedről nem gondoskodtál, olvasd el, és hasznosítsd tanácsainkat!

Hiába pörög az életed, ha pihenni kell, pihenni kell, legyen az egy betegség, vagy épp lelki trauma miatt. Nem szabad elfelejtened, hogy magad számára te legyél a legfontosabb, hogy testileg-lelkileg fitt maradj az évek múlásával is. Ehhez az egyik kulcs: az étkezés. Egyél tápláló ételeket, részesítsd előnyben a gyümölcsöket és a zöldségeket, a sovány fehérjéket és igyál kellő mennyiségű vizet naponta. Ugyanakkor kerüld a félkész élelmiszereket, a hosszú, feladatokkal terhes mindennapokat és a kevés alvást. Természetesen az egészségmegőrzés nem könnyű feladat. Emlékeztesd ezért minden nap magad arra, hogy ki is a legfontosabb számodra, akár olyan, jól elhelyezett kis cetlik segítségével, mint a „Fáradt vagy. Miért nem pihensz le pár percre?” vagy „Ettél már valamit egyáltalán?” feliratúak.     

1. Merj segítséget kérni

Amilyen fontos, hogy megőrizd az egészséged, ugyanolyan fontos, hogy megtanulj bízni abban, hogy másokhoz is fordulhatsz érzelmi és pszichikai segítségért – de nem várhatod el, hogy a barátaid vagy családtagjaid megérezzék, mikor van erre szükséged. A mi „csináld magad” kultúránkban a legutálatosabbnak azt tartjuk, ha segítséget kell kérnünk, így egyedül küzdünk hosszú ideig a számunkra gondot okozó szituációkkal, míg végül azok visszahatnak az egészségünkre. A kiegyensúlyozatlanság szükségszerűen stresszt okoz. Az állandó feszültség pedig olyan rossz hormonokat szabadít fel, mint a kortizol és az epinephrine, márpedig ez előbb-utóbb gyulladást okoz és tönkreteszi az immunrendszerünket. Holott sokszor ez a folyamat egy egyszerű segítségkéréssel megelőzhető lenne.    

Sokan például válás után magányosak és reményvesztettek. És bár szükségük lenne az emberi kapcsolatokra, mégsem nyitnak a barátok felé. Épp ezért sokáig magányosan ülnek otthon, rettentő rosszul érezve magukat, ahelyett, hogy bizalommal fordulnának a jó barátok felé. Elmennének együtt vacsorázni, moziba, ezzel olyan lehetőségek tárházát nyitva meg, melyek segíthetnek megfordítani az addigi magányos életüket. Az emberek ugyanis alapvetően szeretnek segíteni, csak nem szabad félnünk kérni. 

2. Hallgass a testedre!

Ne másolj másokat, találd meg a magad útját az energiaszerzésre, töltekezésre. Lehet, hogy téged a „gyerünk, menjünk, húzzunk bele” mozgásformák, mint amilyen a síelés, a futás, lemerítenek, míg például a Pilates, a jóga vagy a nyújtó-erősítő gyakorlatok feltöltenek energiával, erősebbé, vékonyabbá varázsolnak. Bármilyen mozgásformát végzel, ne hagyd figyelmen kívül szervezeted visszajelzéseit, hogy kialakíthasd a saját tested valódi belső ritmusának megfelelő, hiteles testmozgást, melyből erőt meríthetsz. 

szomi2.jpg ()3. Nézz szembe az érzelmeiddel!

Mi az első dolog, amit teszel, ha sír egy barátod? Próbálod rávenni, minél hamarabb hagyja abba. Nehezen tudjuk elviselni ugyanis a saját vagy mások által ránk ható negatív érzelmeket. Ha zaklatottak, idegesek vagyunk, ezért nyúlunk legtöbbször a gyors és tipikus lazítókhoz, mint a borozás, a sütievés vagy a különböző hangulatjavító gyógyszerek. Próbáld ki, hogy nem fojtod el a rád ható negatív érzelmeket. Hagyd, hogy eluralkodjanak rajtad, ha fáradt vagy, ha elönt a szomorúság, vagy a düh: feküdj le, és add át magad a sírásnak vagy akár a jajveszékelésnek, meglátod mennyire felszabadulttá válsz majd! Mire befejezed a sírást, gyógyultabbnak fogod érezni magad.      

Ha nem félsz szembenézni az érzelmeiddel, az segít megszabadulni tőlük. Ha nem veszel róluk tudomást és beleragadsz az érzelmi kátyúdba, a lelki problémák tárházát nyithatod meg, a kifáradástól a migrénes fejfájásig. Szabadítsd fel magad az érzelmi béklyóból: ha kell, öklözd a párnád, sírj, üvölts, vágj földhöz néhány poharat. A mozgás, a könnyek és a különböző hanghatások mind segítik a „fáradt gőz” távozását a szervezetedből. Ez kicsit olyan, mint a szülés, melynek végeredménye az újjászületett éned lesz.   

4. Csupán egy számként lásd a korodat

Hány olyan embert ismersz, aki a korát meghazudtoló feladatokat hajt végre, nyolcvan évesen például hegyet mászik, ötven évesen lefutja a maratont, vagy épp elkezd barlangászni. Mi ebből a tanulság? Az, hogy két kor létezik: a kronológiai és a biológiai. Az előbbi adott, nem tudsz rajta változtatni, ám a második nagyrészt a te irányításod alatt áll. Ha elhisszük, hogy az évtizedek múlásával lassulunk, azt is fogjuk tenni, ha hisszük, hogy a fájdalmak együtt járnak a korral, meg is kapjuk őket. Segíts magadon, gondolkozz pozitívan, és ne hidd el azokat a sztereotípiákat, amiket rád erőltetnek. Ilyenkor mondd magadnak egyszerűen azt, hogy „ez nem vonatkozik rám”. Higgy abban, hogy fenntartható a jó egészség, akármilyen korú is vagy – ez a titok nyitja.  

5. Formáld a saját igényeidhez az életed!

Amikor a legtöbb időd arra megy el, hogy más emberek problémáira összpontosítasz, könnyen elfeledkezhetsz arról, hogy neked mi a legfontosabb. Időt kell szakítanod arra, hogy listát készíts: gondold végig, és írd le, melyek azok dolgok, amelyek igazán fontosak a számodra, a legegyszerűbb földhözragadt dolgoktól, a mély és igazán értelmet adóig. Ha azonosítod ezeket, és beleszövöd mindennapjaid menetébe, meglátod, az életedet sokkal teljesebbnek, boldogabbnak és élettel telibbnek fogod érezni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X