Főoldal > EGÉSZSÉG > Top 6 étel a fehér fogakért és egészséges csontokért

Top 6 étel a fehér fogakért és egészséges csontokért

betegségegészségfog
0

Írta: and

Bár sokan meg vagyunk győződve róla, sajnos az elégséges kalciumbevitel egyáltalán nem elegendő. Szá

Bár sokan meg vagyunk győződve róla, sajnos az elégséges kalciumbevitel egyáltalán nem elegendő. Számos más tápanyag és vitamin szükségeltetik ahhoz, hogy megtartsuk csontjaink és fogaink egészségét. Íme 6 olyan étel, amiről nem is gondoltad, hogy milyen fontos.

Kakaó

Valószínűleg még nem hallottál róla, de a kakaó jótékony hatással van a fogaid egészségére. Csökkenti a fogínygyulladást, illetve védi a fogakat az eróziótól és a szuvasodástól. Alkalomadtán majszolj hát el nyugodtan pár kocka fekete csokit! Egy stresszes munkanap után jókedvre derít, miközben megelőzi a fogszuvasodást is.

Víz

Igyál annyi vizet, amennyit csak bírsz! Ezt nem győzzük eleget hangsúlyozni. A víz tisztítja a szájat, és a szervezetet is méregteleníti. A szervezetben felhalmozódott méreganyagok felelősek a fogszuvasodásért is. Segíti a nyáltermelődést, amely a fogakba juttatja a létfontosságú ásványokat. A fogínyedet is hidratáltan tartja, és kimossa a fogak közötti ételmaradékot. A leghatásosabb tipp, hogy a fogaidat megvédd a szuvasodástól az, ha elegendő vizet iszol minden étkezés után.

Szezámmag

Ezek az apró magok kalciumban gazdagok, amely segít, hogy fogaid erősek és egészségesek legyenek. Ráadásul feloldja a fogzománcon képződő fogkőt is.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák, mint a búza, a zab vagy a barna rizs, nagyszerű komplex szénhidrátforrások, de gazdagok rostban és vitaminokban is. Sokáig a szénhidrátszegény diéták voltak divatban, de kutatások bizonyították, hogy a gyors anyagcsere és az izomépítés kulcsa a megfelelő szénhidrátbevitel. A bennük található magnézium segíti a kalcium felszívódását a vérből a csontokba, így csontjaid erősek és egészségesek lesznek.

fog2.jpg ()Kivi

A kivi az egyik legjobb C-vitamin forrás. A megfelelő mennyiségű C-vitamin segít fenntartani az íny kollagén hálózatát, megelőzi az ínyfertőzéseket és az ínysorvadást, illetve gyorsítja az íny gyógyulását is.

Szójatej

A szója talán az egyik legvitatottabb élelmiszer, ám a csontokra gyakorolt jótékony hatása nem vonható kétségbe. Nagyszerű kalciumforrás, ráadásul sokkal könnyebben szívódik fel, mint az állati fehérjékből.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X