Főoldal > EGÉSZSÉG > A kalcium székrekedést okozhat?

A kalcium székrekedést okozhat?

betegségegészségkalcium
0

Írta:

Azok közül, akik rendszeresen odafigyelnek arra, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot jutassanak a szervezetükbe, többen

Azok közül, akik rendszeresen odafigyelnek arra, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot jutassanak a szervezetükbe, többen tapasztalták, hogy ennek bizony van egy kellemetlen mellékhatása is, méghozzá az, hogy a kalcium székrekedést okoz. Nos, ebben tényleg van némi igazság. „Sok nő szervezete a beszedett kalciumot tartalmazó táplálékkiegészítőre székrekedéssel reagál, viszont ezt egyelőre orvosi kísérletekkel még nem támasztották alá” – mondta William D. Chey orvos, a Michigani Orvostudományi Egyetem segédprofesszora. Ha te is ezt a problémát tapasztalod, akkor, íme néhány jó tanács, amivel orvosolhatod a bajt.

Ne egyszerre szedd be a kalciumból előirányzott adagodat! Inkább egy szemet vegyél be reggel, a maradékot pedig később, a nap folyamán. Dr. Chey szerint ily módon csökkentheted a belek terhelését. Ha esetleg kalcium-karbonát tartalmú táplálékkiegészítőt is szedsz, akkor érdemes lenne inkább kalcium-citrátra váltani. A szakértők ugyan nem bizonyosak teljesen az okokban, de az tény, hogy a kalcium-citrát szedése kevésbé „viseli meg” az emésztőrendszert.

calcium2.jpg ()Mindazonáltal a lehető legjobb kalcium-források (amelyek mellett a székrekedés kockázata a legcsekélyebb) azok természetesen maguk az ételek, mint például az alacsony zsírtartalmú tejtermékek vagy a 100%-os narancslé. Akár az étrenddel, akár táplálékkiegészítővel juttatod a szervezetedbe a kalciumot, fontos, hogy a napi 1000-1200 mg-nyi szükségletnek eleget tégy. Emellett arra is ügyelj, hogy naponta legalább 21-25 grammnyi rostot is elfogyassz. Ezt fedezheted teljes kiőrlésű gabonafélékből, illetve zöld leveles zöldségekből, de akár táplálékkiegészítővel is. A rost képes elnyelni a vizet (amelyből szintén sokat kell kortyolnod), így elősegítve azt, hogy az ételek könnyebben „végigmenjenek” az emésztőrendszeren, ennek köszönhetően a székrekedés gondolatáról is megfeledkezhetsz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X