A gomba az egyik legsokoldalúbb zöldség. Nemcsak sok fajtája van, de szinte végtelen számú elké
A gomba az egyik legsokoldalúbb zöldség. Nemcsak sok fajtája van, de szinte végtelen számú elkészítési lehetősége is: grillezve, vagy főzve, pépesítve vagy akár nyersen is tálalható – olvasható a Fox News oldalán. Emellett a gombák tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így az egészségre is jótékony hatással bírnak.
A következő gombák mindegyikének külön egészségügyi jótékony hatása van.
A rókagomba finom gyümölcsös ízű, de légy óvatos, mert hogyha túlfőzöd, akkor túl puha lesz. Gazdag A-, B- és D-vitaminban, valamint tele van olyan ásványi anyagokkal, mint a réz, a kálium, a kalcium, a cink és a szelén. Emellett glutaminsavat tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert, segít megőrizni a sejtek egészségét, harcol a fertőzések ellen, és enyhíti a rheumatoid arthritis tüneteit.
A kucsmagomba kiváló összetevője a pörkölteknek, szószoknak, ráadásul nagyszerű kálium- és szelénforrás, valamint gazdag B vitaminokban.
Az enoki nagyon tápláló, a káliumon és szelénen kívül riboflavin, vagyis B2 vitamin is van benne. A fogyókúrázók barátja, hiszen egy teljes csésze mindössze 30 kalóriát tartalmaz.
A maitake gomba szintén immunerősítő, B- és D-vitaminban gazdag. A szakácsok egyik kedvence, párolva köretként gyakran készítik vendégeiknek.
A laskagomba szintén kedvelt levesek, pörköltek, sültek ízének gazdagítására. Fehérjében, rostban, B-vitaminban és rézben gazdag. Csökkenti a koleszterinszintet, emellett gyulladásgátló, antivirális és antibiotikus tulajdonságai révén fejti ki jótékony egészségügyi hatásait.
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Fotó: Profimedia – Red Dot