Főoldal > EGÉSZSÉG > Fuldoklik a gyerek. Mit tegyek?

Fuldoklik a gyerek. Mit tegyek?

betegségegészségfulladásgyerek
0

Írta:

Vajon megakadályozhatók-e az ilyen esetek? Mit lehet tenni, ha a gyermek hirtelen fuldoklani kezd? „Vannak olyan esetek, amikor a

Vajon megakadályozhatók-e az ilyen esetek? Mit lehet tenni, ha a gyermek hirtelen fuldoklani kezd?

„Vannak olyan esetek, amikor a kórházig sem jut el a gyermek. Ilyenkor a szülő, felügyelő azonnali és határozott beavatkozására van szükség, mert az ő kezükben van a gyermek élete. A fulladásos esetek tipikusan ezek közé tartoznak” – mondja dr. Krivácsy Péter, gyermekorvos.

„Félrenyelés esetén a teendők nagyban függnek a félrenyelt tárgy méretétől, elhelyezkedésétől” mondja dr. Krivácsy Péter. „A teljes légúti elzáródást okozó idegen testek életveszélyesek, és minden esetben azonnali, határozott, hathatós beavatkozást igényelnek.”

A félrenyelés legfőbb tünete a hirtelen kezdődő köhögés, fulladás. Amennyiben a gyermek hangosan köhög, a köhögés előtt képes levegőt venni, hallhatóan sír, hangot ad ki, vagy beszél és folyamatosan éber, akkor a szülő legfőbb feladata, hogy a gyereket megnyugtassa, és további köhögésre bíztassa. Ilyenkor ugyanis a köhögés segíthet leginkább a félrenyelt idegen test kimozdításában. Ebben az esetben a szülőnek nem kell mindenáron beavatkozni, például a gyerek hátát veregetni, mert azzal akár rosszat is tehet, ha a kimozdulás következtében az idegen tárgy még rosszabb helyre kerül, és esetleg teljes légcsőelzáródást okoz.

Eszméletén lévő, de nem hatásosan – alig hallgatóan, vagy némán köhögő gyermeknél a szülőnek, felügyelőnek először 5 hátütést kell alkalmaznia. Ha ez nem eredményes, a csecsemőnek 5 mellkasi lökést, az 1 évnél idősebb gyereknek 5 hasi lökést adjunk. Ilyenkor menjünk gyerek a háta mögé, öleljük át a karok alatt a törzsét. Jobb kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, bal kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen mozdulattal nyomjuk fel a rekeszt, melynek hatására fokozódik a nyomás a tüdőben, kiemeli az idegentestet a hangrésből, a gyerek ki tudja köhögni, vagy ki tudja köpni. Itt meg tudsz nézni egy kisvideót a fogásról. Ha ez nem sikeres, akkor azonnal mentőt kell hívni.

baby2.jpg ()Eszméletlen gyermek esetén a gyermek száját kinyitva meg kell nézni, hogy látunk-e eltávolítható tárgyat. Ha igen, akkor azt egy mozdulattal ki kell mozdítani. Az alsóbb légutak esetén az újraélesztés esetén használt mellkaskomrpesszió alkalmazandó. Ha egyedül vagyunk, 1 perces újraélesztés után hívjunk mentőt, ha segítség is van kéznél, azonnal tárcsázza a 104-et.

„Eszméletvesztés esetén a legfontosabb, hogy a szülő, vagy a jelen lévő felügyelő mindenképp tegyen valamit, hiszen a légzést, keringést mindenképp újra be kell indítani. Ilyenkor az idő döntő tényező, mert a folyamatok csak egy pontig visszafordíthatóak, az azonnal megkezdett újraélesztés pedig sokszor nagyobb esélyt ad a betegnek. Jó, ha a jelen lévő felnőtt ismeri a technikát, de ha nem, az sem baj, csak cselekedjen! A legfőbb cél, hogy oxigénhez juttassuk a legfontosabb szerveket – agyat és szívet – amíg a mentő a helyszínre érkezik. A legfontosabb szabály a 30-2, ami azt jelenti, hogy 30 mellkaskompresszió után 2 erőteljes befújás következik.  Csecsemőknél szájból orrba és szájba, gyermekeknél szájból szájba kell fújni. A fújás kb. 1 másodpercig tartson. Aki nem tanult újraéleszteni, annak segít a mentőszolgálat diszpécsere, aki telefonon keresztül vezényli az újraélesztést” – mondja dr. Krivácsy Péter, a „Gyermekkori vészhelyzetek – S.O.S. megoldások” című könyv szerzője.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X