Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyönyörű, hollywoodi sztárok csúnya bőrbetegségben szenvednek

Gyönyörű, hollywoodi sztárok csúnya bőrbetegségben szenvednek

betegségegészség
0

Írta:

A betegség a kívülállókban gyakran kelt visszatetszést, sőt fertőzéstől való félelmet,

A betegség a kívülállókban gyakran kelt visszatetszést, sőt fertőzéstől való félelmet, pedig a betegség nem fertőző. Május végén elindul egy országos felvilágosító túra, amely érinti azt a hét vidéki várost, ahol – Budapesten kívül –megtalálhatók a pikkelysömör kezelését hatékonyan biztosító biológiai terápiás centrumok. A betegség bár nem gyógyítható, de teljesen tünetmentesíthető. Gondolnánk, hogy Britney Spears, Cameron Diaz, Kim Kardashian vagy Leann Rimes is szenved a pikkelysömörtől? Ahogy ezek a gyönyörű nők képesek teljes és tünetmentes életet élni, úgy ez mindenki számára adott lehetőség. A biológiai terápia ingyenes és nem kell hozzá beutaló.

A pikkelysömör (pszoriazis) látványos bőrtünetekkel járó, nem gyógyítható, de teljesen tünetmentesíthető, feltételezhetően autoimmun eredetű betegség, amely nem csak fizikailag, hanem lelkileg is komoly terhet ró a betegekre, sok közöttük a depressziós, és magas az öngyilkosok aránya is. Ma Magyarországon 150-200.000 érintett beteg van. Körülbelül ennyien élnek nagyvárosainkban: Pécsett, Miskolcon vagy Szegeden.

britney.jpg ()A pikkelysömör esetén a bőrben megtalálható immunsejtek és a hámsejtek is  – az egészséges bőrsejtekkel ellentétben – fokozottan aktiválódnak, ami a bőr gyulladásával és a bőr sejtjeinek felgyorsult osztódásával jár. Jellemzője, hogy a bőr egyes jól körülhatárolt területein nagyobb foltokká összefolyó, gyulladt, pikkelyes, hámló területek alakulnak ki. A pikkelyek – vakarás hatására – könnyen leválnak és vérzékeny, vörös, fájdalmas felületet hagynak maguk után. A betegség leggyakrabban a térd, a könyök és a hajas fejbőr területein jelenik meg, súlyosabb esetben testszerte. Gyakran érinti a körmöket is, azokon látványos, zavaró tüneteket okozva. A pikkelysömört már nem csak bőrbetegségnek, hanem az egész szervezetet érintő immunbetegségnek tartják. A pikkelysömörben szenvedő betegek legalább 10-15 százalékában a bőrtünetekhez ízületi tünetek is társulnak. Társbetegségként magas vérnyomás, vérzsírszint-emelkedés, anyagcserezavar, cukorbetegség, és elhízás említhető.

Annak ellenére, hogy ez a betegség lelkileg viseli meg talán legjobban a betegeket, mégsem a lelki támogatás jelent megoldást. Több mint tíz éve elérhető a betegség kezelésére az úgynevezett biológiai terápia, mely az immunrendszerre hat, helyreállítja az immunrendszer egyensúlyát. Az esetek többségében jelentősen felülmúlja az egyéb terápiás lehetőségek hatását: a betegek túlnyomó részénél tünetmentesség érhető el.  A kezelés mellékhatásai ritkák. Mivel ezen gyógyszerek alkalmazása befolyásolhatja a szervezet védekezőképességét, ezért fokozott orvosi ellenőrzés mellett adhatóak.

kim.jpg ()A középsúlyos-súlyos betegek számára a kezelés a társadalombiztosítás által 100%-osan finanszírozott (bizonyos orvos-szakmai feltételek teljesülése esetén), és a betegek beutaló nélkül fordulhatnak bármelyik pszoriazis centrumhoz. Mindezek ellenére Magyarországon jelenleg csak az arra jogosultak töredéke részesül biológiai terápiában.

„A betegek nem tudnak a biológia terápiáról, mint lehetőségről, vagy téves információjuk van róla, nincsenek tisztában vele, hogy betegségük ma már tünetmentessé tehető. Ezért nagyon sokan közülük nem fordulnak orvoshoz. ” – mondta Dr. Holló Péter bőrgyógyász, majd folytatta. „Itt a nyár! A napsütés az egyik leghatékonyabb természetes gyógymódja a betegségnek, ideiglenesen enyhíti ugyanis a tüneteket.  A pikkelysömörtől szenvedő betegek azonban ilyenkor is gyakran garbóban, hosszú nadrágban járnak, lemondva ezzel az esélyről, hogy legalább a nyári hónapokra elviselhetőbbé váljon betegségük. Ezért is tartjuk fontosnak a téma felvetését és ezeket az alkalmakat, amikor módunkban áll a betegek mellett a hozzátartozóikkal, barátaikkal, környezetükből számos emberrel találkozni, és információkat átadni nekik.”

Hadd tegyék ki a nap sugarának bőrüket a pikkelysömörös betegek anélkül, hogy megvető, viszolygó pillantásokkal találkoznának!

Szeged, Debrecen, Pécs, Kecskemét, Kaposvár, Miskolc és Szombathely. Budapest mellett ez a hét vidéki város, ahol a biológiai terápia elérhető a súlyos pikkelysömörtől szenvedő betegek számára. A május végével induló felvilágosító túrán a biológiai terápiát végző centrumokban a betegségről és annak kezeléséről szóló szakmai előadás mellett a helyi betegszervezet, valamint a már biológiai terápiával kezelt érintett betegek is beszámolnak saját tapasztalataikról. Így mindenki számára világossá válhat, hogy teljes értékű életet lehet élni megfelelő kezelések mellett. Elérhető a tünetmentes élet. Van tehát megoldás, senki sincs egyedül a bajban!

Időpontok és helyszínek:
•    2013. május 31. 13 óra Szeged
•    2013. június 3. 14 óra Szombathely
•    2013. június 4. 14 óra Pécs
•    2013. június 5. 14 óra Miskolc
•    2013. június 12. 13 óra Kecskemét
•    2013. június 10. 11 óra Debrecen
•    2013. június 13. 14 óra Kaposvár

A biológiai terápiát végző centrumok:
•    Budapest, SE Bőr-, Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika,
Tel.: 06 (1) 459 15 00
•    Budapest, Heim Pál Gyermekkórház,
Tel.: 06 (1) 459 91 00
•    Szeged, SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika,
Tel.: 06 (62) 545 274
•    Debrecen, DEOEC Bőrgyógyászati Klinika,
Tel.: 06 (52)255-602
•    Pécs, PTE Bőrgyógyászati és Onkodermatológiai Klinika,
Tel.: 06 (72) 535 800
•    Kecskemét, Bács-Kiskun Megyei Oktató Kórház,
Tel.: 06 (76) 519 830
•    Kaposvár, Kaposi Mór Oktató Kórház,
Tel.: 06 (82) 414-373
•    Miskolc, Semmelweis Kórház- Rendelőintézet,
Tel.: 06 (46) 555 666
•    Szombathely, Vas Megyei Markusovszky Kórház,
Tel.: 06 (94) 515-559

Készült egy film is, amiben Csonka András, Farkasházi Réka, Pindroch Csaba, Barbee, Kováts Vera és Herczeg Zoltán foglalják össze a fontosabb üzeneteket.

10 fontos tanács a betegeknek

1. Keress fel egy Psoriasis Klubot! Itt találkozhatsz más pikkelysömörös betegekkel. A személyes találkozás során lehetőség van a tapasztalatcserére. Választ kaphatsz a gyógymódok új lehetőségeiről a leghitelesebb forrásból, a betegtársaktól.

2. Jelentkezz be egy Biológiai terápiás centrumba, ahol a bőrgyógyász tájékoztat az állapotodnak megfelelő kezelési lehetőségekről, akár a biológiai terápiáról!

3. Próbáld elkerülni a stresszhelyzeteket! A pikkelysömör súlyosbodása és a stressz között egyenes összefüggést mutattak ki. A stressz csökkentését segíti a pihenés, a jóga, az úszás, a masszázs, a rendszeres mozgás.

4. A gyógyvizekben való és a tengeri fürdőzés mindig javít a bőrállapoton!

5. Étkezz egészségesen! A zsírszegény táplálkozás, a finomított cukrok kerülése, a bőséges friss zöldség és gyümölcs fogyasztása bizonyítottan csökkenti a gyulladásos folyamatokat. Speciális pikkelysömörös diéta nem ismert.

6. Ne dohányozz!

7. Fogyassz kevesebb alkoholt!

8. A rendszeres napozás legtöbbször kedvezően hat a pszoriázisra, így a bőrtünetek a nyári időszakban visszahúzódnak. 

9. Ha súlytöbbleted van, diétával, mozgással próbálj lefogyni. Az elhízás a pikkelysömört kísérő társbetegségek, a cukorbetegség, szívinfarktus, stroke rizikóját megtöbbszörözi.

10. A bőröd rendszeresen ápold hidratáló fürdető szerekkel, jó minőségű ápolókrémekkel. A kiszáradás, berepedezések elkerülésével megakadályozhatók a gombás és bakteriális felülfertőződések.

Forrás: www.pikkelysomor.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X