Főoldal > EGÉSZSÉG > Egyes vörösborok egészségesebbek a többinél?

Egyes vörösborok egészségesebbek a többinél?

egészségvörösbor
0

Írta: and

Két kattintásra a kalandtól! Keresed azt a tökéletes üveg italt, melyet bármikor bárkinek nyugodt

Két kattintásra a kalandtól!

Keresed azt a tökéletes üveg italt, melyet bármikor bárkinek nyugodt szívvel adhatsz ajándékba? Akkor van számodra egy jó hírünk: áttörést hozhat egy új tanulmány, mely éppen időben érkezhet az egészséges élvezetet keresők számára, tovább növelve azon kutatások számát, melyek azt jelzik, hogy bizonyos, a vörösborban található vegyületek valóban segítik a rák megelőzését.

A brit University of Leicester kutatói a közelmúltban egy nemzetközi konferencián mutatták be a resveratrol nevű vegyületet, mely olyan ismert antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami megtalálható a sötét héjú bogyós gyümölcsökben, mint pl. a piros szőlőben és az áfonyában.

A két éves vizsgálat azzal a következtetéssel zárult, hogy azoknál a laboratóriumi egereknél, akik naponta kaptak rezveratrolt, ami két pohár vörösborban található mennyiségnek felel meg, 50%-kal kisebb valószínűséggel alakultak ki rákos daganatok.

A tanulmány szerzője, Karen Brown professzor szerint a kutatás legfőbb jelentősége az, hogy a tudósok most első alkalommal voltak képesek dokumentálni a resveratrol azon képességét, hogy még alacsony dózis mellett is segít leküzdeni a tumor növekedését.

wino2.jpg ()“Most, miután a laboratóriumi kísérletek megmutatták, hogy ez a vegyület képes a tumor fejlődésének csökkentésére, arra koncentrálunk, hogy kiderítsük, hogyan működik a resveratrol az emberi sejtekben  – jelentette ki Brown. (Egyébként a vörösbor előnyei túlmutatnak a rák megelőzésén).

Nem tudod, milyen bort vegyél ajándékba? Ahogy ez a kutatás is mutatja, a vörösbor remek választás lehet, de körültekintően kell választanod. Nem mindegyik vörösbornak vannak ugyanis ilyen előnyös egészségügyi tulajdonságai. Összegyűjtöttünk néhányat a legtáplálóbb vörösekből:

1. Pinot noir: Mikor 100 különböző vörösbort tanulmányozott a Cornell University-n dr. Leroy Creasy, következetesen azt találta, hogy a reservatrol legnagyobb koncentrációban a Pinot noir-ban volt jelen, melyet hűvös, esős klímájú helyeken termesztettek. Ő az egészségtudatos fogyasztást javasolja: “tartsd távol magad a nagy pincészetektől, mivel azok borait vegyészek állítják elő és hajlamosak lágyítani a bort, hogy ne kelljen megvárni az öregedési, érési időt, ám ez csökkenti a resveratrol szintjét. Válaszd a kisebb vagy a hagyományos, régimódi pincészeteket, ahol a borász nem vegyészmérnök” – javasolja.

2. Madiran és Cabernet: Ezek a rusztikus borok tannat szőlőből készülnek, melyeknek igen magas a procianidin tartalma. Ez az antioxidáns támogatja a szív- és érrendszer egészéges működését és számos tanulmány összefüggésbe hozta a hosszú élettel.

3. Syrahs és Merlot: Ezeknek a vörösboroknak ugyan eltér az aromája a Cabernet-től és a Madirans-tól, de ezek is nagy arányban tartalmaznak procianidint. Syrah, más néven a Shiraz, feketeribizlivel van dúsítva. A Merlot pedig olyan közepesen testes bor, mely kékszőlőből készül.

Ugorjunk a száraz vörösborokra, melyek szárazabb aromájúak a Cabernet-nél, de nagyobb mennyiségben tartalmaznak flavonoidokat ezek bizonyítottan olyan antioxidánsok, melyek segítenek az egészséges koleszterinszint fenntartásában és a koszorúér-betegségek megelőzésében. Az általános szabály az, hogy minél édesebb a bor, annál alacsonyabb a flavonoid-szintje. (Az olyan borokban mint pl. a Zinfandels, viszonylag alacsony a szintje ennek a hasznos vegyületnek.)

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X