Főoldal > EGÉSZSÉG > Kérdezz-felelek: Kínos kérdések, amit nem mersz feltenni az orvosnak

Kérdezz-felelek: Kínos kérdések, amit nem mersz feltenni az orvosnak

betegségegészség
0

Írta: and

Fantasztikus nyeremények egy kattintásra! Sok fika van az orromban… Sokan küzdenek ezzel, pláne ősszel és t&

Fantasztikus nyeremények egy kattintásra!

Sok fika van az orromban…

Sokan küzdenek ezzel, pláne ősszel és télen. Ennek oka lényegében az orr kiszáradása. A párásító kezdetnek jó megoldás lehet. Ám létezik egy másfajta karbantartási program is, a fülhöz hasonlóan. Másként ugyan, mint a párásító, de segíthet a sós spray használata is egyszer vagy kétszer egy nap. Ez vény nélkül kapható. Szintén kipróbálhatod a sós gélt az orrlyukadban. Ez olyan, mint a spray, csak gél formában. Épp csak egy picit nyomj a kisujjadra és helyezd az orrodba. Ezzel hidratálod is, és nem fogod olyan száraznak érezni az orrod – állítja Dr. Cornetta. 

Nem furcsa, hogy nem mindig tudok ejakulálni?

Sokszor ahhoz, hogy nincs ejakuláció, köze van az elmének. Ilyenkor az agy leblokkol, mert vagy nem érzed eléggé vonzónak magad vagy nem a “feladatra” összpontosítasz. Ha ezt meg tudod változtatni, az sokat segít abban, hogy elérd az ejakulációt vagy az orgazmust. Néha a férfiak azért is zavarttá válnak, mert máson jár az eszük. Bár úgy gondoljuk, hogy ez csupán a nőkre jellemező tulajdonság, az igazság az, hogy ez éppen olyan gyakran történik meg a férfiakkal is. Ha ez krónikus problémává válik, vagy már régóta tart ez az állapot, az nagyon frusztráló tud lenni – különösen, ha szeretnél teherbe esni –, ilyenkor ezt muszáj megbeszélned az orvosoddal. Mondd el neki, hogy a problémád úgy tűnik, állandósult – javasolja Dr. Mark.

Miért puffad a hasam?

A puffadás gyakori tünet, ráadásul legtöbbször nincs semmi komolyabb oka, habár meglehetősen idegesítő és kényelmetlen. A háttérben gyakran az olyan ételek fogyasztása áll, melyeket mindannyian szeretünk és ismerünk, de gázt termelnek. Esetleg az olyan egyéb okok, mint a gyors evés miatti levegőnyelés. Ám állhat a háttérben komolyabb probléma is. De nem kell rögtön megijedni, hiszen például az sem kérdés, hogy a zebrának négy lába van, ám ha meglátsz egy négylábút, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy az egy ló vagy egy kutya, nem pedig zebra. Azaz, egy egészséges ember esetében a puffadás általában nem jelent többet, mint a fent említett okok egyikét. De azért jó tudni, hogy a megmagyarázhatatlan lufi-érzet tünete lehet a petefészekráknak is, bár nem gondolom, hogy a legtöbb puffadásban szenvedő ezzel küszködne. Azért minden bizonnyal érdemes átbeszélned az orvosoddal a problémát – javasolja Dr. Yul Ejnes belgyógyász, az Amerikai Orvosi Fősikola korábbi elnöke.

Miért van az, hogy amikor sós ételt eszem, bedagad a kezem?

Természetesen, ha nagyon megsózod az ételed, a szervezet visszatarthatja az extra folyadékot és szétoszlatja azt a szövetekben, beleértve a kezedet. Ez nem jelent semmi komolyat, csak a hozzáadott sóterhelés okozta fiziológiai hatást mutatja. Abban persze nem vagyok biztos, hogy a fagylaltnak is ilyen hatása lenne. De igen, nekem is volt már olyan paciensem, aki panaszkodott amiatt, hogy megduzzadtak a kezei bizonyos körülmények között. Ha valami ilyesmit tapasztalsz egyes élelmiszerek elfogyasztása után, vagy ezt észleled melegben, ha már hosszú ideje lóg a karod (ilyenkor a gravitáció lényegében lefelé nyomja a folyadékot) ezek általában nem túl súlyos dolgok. Azonban, ha a kezed mellett más testrészeid is bedagad, ráadásul légzési nehézségeid is vannak, akkor mindenképp ki kell vizsgáltatnod az okot! (Persze azt is jobb, ha tudatosítod, hogy ha dagad a kezed, mikor sósat eszel, akkor jobban teszed, ha leállsz a sózással) – mondja Dr. Ejnes.

orvos2.jpg ()Mi az oka a nagyfokú izzadásnak?

Nos, ez egy nagy kérdés! De mit is jelent az „erős verejtékezés”? Vannak, akik például egyáltalán nem izzadnak. Ők azt gondolják, hogy ez a szegényes higiénia jele vagy azt mutatja, hogy folyamatosan stresszel valaki. Pedig az izzadás célja, hogy lehűtse a tested, és amikor a verejtékmirigyek nedvességet választanak ki, legfőképp vizet hoznak a felszínre, ami elpárolog, így hűtve a szervezted. A kérdés inkább az, hogy nap mint nap erősen izzadsz függetlenül attól, hogy stresszelsz-e, épp edzel-e, hogy ki vagy-e fáradva vagy hideg, avagy meleg van-e kint. És ez olyan fajta izzadás-e, ami éjjel jelentkezik vagy olyan, amely csupán egy eseményre adott reakció, mint például egy bemutató. Ez ugyanis választ adhat arra a kérdésre, hogy a személy a hiperhydrosis elnevezésű rendellenességtől szenved-e. Ebben az esetben ugyanis a verejtékmirigyek rendellenesen stimulálják a szimpatikus idegrendszert. A hyperhidrosis olyan, mintha egy kapcsoló, amely bekapcsolja a mirigyeket beszorult volna a “be” állásba. Márpedig erre a bajra is van kezelési mód  mondja Dr. David Pariser, az Eastern Virginia Medical School bőrgyógyász professzora.

Mitől viszketek odalent?

Ez nagyon gyakori probléma és szinte soha nem kapcsolódik semmi komolyhoz. Őszintén szólva ezeknek 95%-a ismeretlen eredetű, de ettől még a viszketés őrjítő. Ezek könnyen kezelhetők helyileg krémekkel és a mosakodás megváltoztatásával. Sokan azonban túlbuzgóak a terület megtisztításában, attól félve, hogy nem elég higiénikusak. Ezért addig dörzsölik a bőrt, míg lesúrolnak belőle egy darabot és felülfertőzik a felhorzsolt részt. Egyes termékek túlzott fogyasztása egyébként eredményezhet viszketést. Ezek közül az első három a sör, a kávé és a paradicsomszósz. Bár meg kell mondjam, 15 éves szakmai gyakorlatom során csupán egy beteggel találkoztam, aki  túl sokat fogyasztott valamiből és ez volt az oka a gondjának. A többiek esetében azonban sosem derült fény az igazi okra. És bár az emberek többsége azon aggódik, hogy rák áll a viszketés hátterében, annak esélye, hogy valakinél a végbélnyílás viszketése jelezze a rákot, végtelenül kicsiny – nyugtat meg Dr. Deborah Nagle vastag- és végbél sebész.

Szex utáni fájdalom

„Ha feszes ágyékizmokra vágysz, mint amilyen a távolító izom, akkor egy héten többször kellene erőteljes gyakorlatokat végezned pl. úgy, hogy egy kosár-, vagy futball-labdát a térdeid között megpróbálsz összenyomni, alkalmanként 30-40 –szer. Majd jöhet a streching, kitöréses nyújtógyakorlatokkal. A távolító izmok általában meglehetősen erősek.  Lehet, hogy kicsit feszesek, de a női medence felépítése és szerkezete lehetővé teszi a könnyed forgatást és mozdítást.  Vannak azonban olyanok is, akik ágyéki fájdalommal küszködnek, mert a csípőjük fekvése nem megfelelő. Ez a általában a hagyományos misszionárius pozícióban fordul elő, mely során nyomást gyakorolunk a csípőre, ami fájdalmat okozhat. Azt tudom javasolni, hogyha a nyújtás és a megerősítés nem javít az állapoton, érdemes megnézetni a csípőt a legközelebbi alkalommal, mikor orvoshoz mész. És persze szintén próbálkoznod kellene egyéb alternatív pozitúrákkal is. Ahogy azt az én gyerekeimnek is mondtam, amikor beütötték a fejüket újra a falba: <<Kevésbé fog fájni, ha ezt nem csinálod.>> Azt javaslom, hogy ilyenkor próbálj ki egy másik pozíciót” – magyarázza dr. William O. Roberts az Amerikai Sporttudományi Főiskola orvosa.

Miért korog hangosan a gyomrom?

Ez egy igen kétes tünet, amely lehet jelentéktelen, de utalhat komoly bajra is, a laktóz- vagy az ételintoleranciától az olyan súlyos problémákig, mint a gyulladásos bélbetegség vagy a Crohn-betegség. Különösen amennyiben egyéb hasi tünetek is vannak, fontos megismerni az okot, ami azonban több vizsgálatot igényel, mert hát a korgás különböző dolgot jelenthet. Attól kezdve, hogy éhes vagy, túl sok szénsavasat ittál vagy túl sok levegőt nyeltél evés közben, a lisztérzékenységen át a glutén allergiáig, amelyeket igen nehéz felismerni, mert aluldiagnosztizáltak. Mivel pedig nincs általános tünete például a lisztérzékenységnek, az embereknél különböző módokon jelentkezik: puffadás és gázképződés, vagy ezek együttesen. Így aztán, ha a korgás túl hangos vagy kényelmetlen és tovább tart, mint egy nap, illik elmenni az orvoshoz, aki jobban utána tud járni a dolognak, hogy kiderüljön a valódi ok – javasolja Dr. Murray Orbuch, a New York-i Mount Sinai School of Medicine klinikai gasztroenterológus segédprofesszora.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X