Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem csak a dohányzás okozhat COPD-t

Nem csak a dohányzás okozhat COPD-t

betegségCOPDegészségtüdőbetegség
0

Írta:

A dohányzás mellett örökletes enzimhiány, foglalkozási ártalom, vagy elhanyagolt asztma következt&

A dohányzás mellett örökletes enzimhiány, foglalkozási ártalom, vagy elhanyagolt asztma következtében is kialakulhat az egyik leggyakoribb krónikus tüdőbetegség, a COPD.

Ha elfogy a levegő

A COPD, más néven krónikus obstruktív tüdőbetegség fokozódó és részlegesen visszafordítható  légúti áramlási korlátozottsággal járó kórkép, melynek hátterében légúti gyulladás áll. A tüneteket és a funkciókárosodást a kislégutak gyulladása és beszűkülése, valamint  a tüdőszövet  – léghólyagocskák –  károsodása: tüdőtágulat vagy emfizéma okozza.

A betegség megfelelő kezeléssel kontrollálható, de nem gyógyítható, így különösen fontos a megelőzés, vagy a már kialakult elváltozás esetén a mielőbbi diagnózis, idejében megkezdett terápia – figyelmeztet dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. 

Ismert és kevésbé ismert rizikófaktorok

A COPD elsődleges, de nem egyedüli  kiváltó oka az aktív ill. passzív dohányzás. Bizonyos munkaköri ártalmak is fokozott rizikót jelentenek: magas légszennyezettség, füstök, gázok, vegyszerek tartós belélegzése.

A betegség kialakulását azonban nem mindig tudjuk életmódunkkal befolyásolni: létezik egy örökletes elváltozás, amely szintén szerepet közrejátszhat a panaszok megjelenésében: az alfa-1 antitripszin (AAT) enzim veleszületett hiánya a teljes tüdőt érintő emfizéma kialakulását eredményezi.

cigi2.jpg ()A COPD fő tünetei

– Idült  köhögés,  mely kezdetben főként reggel, ébredés után jellemző, később állandósul.

– Idült  köpetürítés, melynek mennyisége és minősége változó.

– Nehézlégzés, mely kezdetben  csak fizikai terhelésre jelentkezik, majd a  funkcióvesztés következtében fokozatosan súlyosbodik.

Lépések a megelőzését

– Első lépés a dohányzásról való leszokás, ezzel egy időben, majd évente javasolt szűrővizsgálat elvégeztetése. A COPD szűrésére alkalmas a légzésfunkciós vizsgálat.(spirometria)

– Munka közben a munkavédelmi előírások betartása, megfelelő szűrővel ellátott maszk viselése. Érdemes erre mindenkinek odafigyelnie, aki szennyezett, poros, füstös környezetben, vagy vegyszerekkel dolgozik.

– Az AAT szűrése indokolt lehet a családban korábban előfordult betegség kapcsán, de gyanúra ad okot az 50 éves kor alatt jelentkező tüdőtágulat is. Az enzimhiány vérvizsgálattal szűrhető.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X