Mindazonáltal az eredmények megosztják a kutatókat, mert más tanulmányok viszont azt feltételezik,
Mindazonáltal az eredmények megosztják a kutatókat, mert más tanulmányok viszont azt feltételezik, hogy a réz bizonyos mértékben megvédi az agyat – számol be a BBC.
A szakemberek szerint bár a réz fontos része a táplálkozásnak, hozzájárul az egészséghez, de a túl sok réz hatására az agy elkezd küzdeni a fehérje ellen, ami viszont demenciához vezet. Réz található a csapvízben a rézcsövek miatt, de van a vörös húsokban, kagylóban, zöldségekben és gyümölcsökben.
Egereken végzett kutatás során megállapították, hogy akik több csapvizet fogyasztottak, azoknak magasabb volt a fémlerakódás az agyukon, ami megnehezíti, hogy az megszabaduljon a béta-amiloid nevű fehérjétől, aminek felhalmozódása az Alzheimer-kór jele.
Dr. Rashid Deane kutatásvezető szerint egyértelmű, hogy a sok réz fogyasztása idővel megzavarja az agy azon képességét, hogy eltávolítsa az említett fehérjét. Ráadásul hozzátette, hogy a réz növeli a fehérjetermelést, tehát kettős negatív hatása van.
A réz ugyanakkor fontos ion, aminek a hiánya a szervezetben szintén problémákat, okozhat, ezért fontos az egyensúly megtalálása.
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Fotó: Profimedia – Red Dot