Főoldal > EGÉSZSÉG > Alzheimer-kór a csapvíztől?

Alzheimer-kór a csapvíztől?

betegségcsapvízegészségréz
0

Írta:

Mindazonáltal az eredmények megosztják a kutatókat, mert más tanulmányok viszont azt feltételezik,

Mindazonáltal az eredmények megosztják a kutatókat, mert más tanulmányok viszont azt feltételezik, hogy a réz bizonyos mértékben megvédi az agyat – számol be a BBC.

A szakemberek szerint bár a réz fontos része a táplálkozásnak, hozzájárul az egészséghez, de a túl sok réz hatására az agy elkezd küzdeni a fehérje ellen, ami viszont demenciához vezet. Réz található a csapvízben a rézcsövek miatt, de van a vörös húsokban, kagylóban, zöldségekben és gyümölcsökben.

Egereken végzett kutatás során megállapították, hogy akik több csapvizet fogyasztottak, azoknak magasabb volt a fémlerakódás az agyukon, ami megnehezíti, hogy az megszabaduljon a béta-amiloid nevű fehérjétől, aminek felhalmozódása az Alzheimer-kór jele.

Dr. Rashid Deane kutatásvezető szerint egyértelmű, hogy a sok réz fogyasztása idővel megzavarja az agy azon képességét, hogy eltávolítsa az említett fehérjét. Ráadásul hozzátette, hogy a réz növeli a fehérjetermelést, tehát kettős negatív hatása van.

A réz ugyanakkor fontos ion, aminek a hiánya a szervezetben szintén problémákat, okozhat, ezért fontos az egyensúly megtalálása.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X