Főoldal > EGÉSZSÉG > Ennek a terhességnek annyi, ugye tudja? A vetélés okai

Ennek a terhességnek annyi, ugye tudja? A vetélés okai

betegségegészségkismamaterhességvetélés
0

Írta:

Vetélésről akkor beszélnek az orvosok,, ha a kezdődő terhesség a várandósság 20. hete előtt megszakad

Vetélésről akkor beszélnek az orvosok,, ha a kezdődő terhesség a várandósság 20. hete előtt megszakad. Ha nem ismert a pontos terhességi kor, akkor a terhesség megszakadását az 500 grammos születési súly elérése előtt nevezzük vetélésnek. Spontán vetélésről van szó, ha az embrió korai elvesztése bármilyen észlelhető külső behatás nélkül következik be. A vetélésnek természetesen ekkor is van valamilyen oka, ezt azonban nem tudja mindig megállapítani a szakember.

Bea és férje az interneten ismerkedtek meg.  Már az első randin tudták, hogy egymáshoz valók. Minden természetesen történt. Az összeköltözés, a babavárás, az esküvő. Beának eszébe sem jutott, hogy bármi baj lehet. Nem is kímélte magát, ugyanúgy élt, dolgozott, mint korábban. Sőt még többet is, hiszen párja nagypapájának a házát újították föl. Derült égből csapott le a villám.

„Valami furcsa dolog történik velem”

Bea aznap takarított, ablakot mosott, függönyöket rakott föl a nagypapa házában. Május volt, de egy erős hidegfront érte el a fővárost, mire Beáék estefelé hazaértek pesti lakásukba. „Kicsit fájt a hasam, de azt gondoltam a cseresznyétől van, amit vidéken ettem. Mosdóba mentem, s akkor már éreztem, hogy valami nagyon furcsa dolog történik velem – emlékszik vissza Bea arra a rettenetes éjszakára. A férjem mentőt hívott, mellyel kórházba vittek, ahol először egy orvosnő, aztán egy férfi orvos vizsgált meg. Az utóbbi csak annyit mondott, ennek a terhességnek annyi. Ugye tudja? Néztem rá, dermedten, értetlenül. Mi az, hogy vége?  Akkor most mi lesz? Az lesz, hogy még éjjel meg kell szülnie. Válaszolta minden együttérzés nélkül. És még annyit kérdezett: megmondja a férjének Ön, vagy megmondjam én. Csak annyit tudtam kinyögni, hogy mondja meg Ön, mégiscsak orvos. Aztán már csak elmosódottan emlékszem. Bejött a saját fogadott orvosom, kaptam nyugtatókat, fájdalomcsillapítókat, és valahogyan megszültem a kislányomat. Az emlékek ködén át ma is látom magam, amint fekszem a műtőben, hallom, hogy valaki azt mondja, drágám ez már nem is élt.”

Komplikáció mentes terhesség és szülés

Mivel Beát nem vizsgálták ki, nem kapott választ arra, hogy genetikai, fizikai, életmódbeli oka volt e a vetélésnek. Az orvos azt mondta, lehet ez is, az is. Hogy újra teherbe essen petesejt stimuláló gyógyszereket kapott. Ezektől egyáltalán nem érezte jól magát. Lelkileg is egyre elviselhetetlenebb volt az állapot. „Mindenhol terhes nőket láttam. A férjem még rosszabbul viselte az egészet, mint én. Különösen, amikor fél év eltelt, s én nem estem teherbe…”

Bea ekkor kezdte bújni az internetet. Végigolvasott minden szakcikket, majd kiválasztotta azt az orvost, akinek a publikációi leginkább tetszettek neki, s emellett empatikusan nyilatkozott a témáról, hiszen Beáék ez utóbbit is elengedhetetlennek érezték az átélteket követően. „Jelentkeztünk Vereczkey doktor úrnál. Rögtön megtörtént a teljes genetikai kivizsgálás, megnézték a petevezetéket, a méhnyálkahártyát, az összes labort. Kiderült, hogy van egy kis trombózis hajlamom, ami okozhat vetélést. Három hónap alatt minden vizsgálati eredmény meg volt. A doktor úrral közösen a lombikbébi program mellett döntöttünk, s már az első beavatkozás sikerült.  A beültetett két megtermékenyített petesejtből egyik megtapadt, szépen fejlődött. és február ötödikének kora hajnalán, világra jött Bence 2 kiló 97 dekásan, szőkén, komplikáció mentesen. Én csak azt ajánlhatom minden anyukának, akik az enyémhez hasonló problémával küzd, ne hagyja, hogy az orvosok lebeszéljék. Alaposan vizsgáltassa ki magát!”

Alapos kivizsgálás nélkül nem megy

Dr. Vereczkey Attila orvosigazgató, meddőségi és endoszkópos specialista volt a beültetést végző orvos, aki szerint a vetélések soha nem ok nélkül történnek, és ma már szerencsére jó részük megelőzhető. „Persze minden sikeres terhesség, és szülés közös munka eredménye. A klinika megadhatja ugyan a technikai feltételeket és a szükséges kezeléseket, de egyáltalán nem mindegy, hogy a gyermekre vágyó pár milyen életvitelt folytat a kezeléseket megelőzően. Vannak azonban sajnos olyan dolgok, amelyek helyes életvitellel sem korrigálhatóak, az egyik ilyen nagyon fontos tényező a páciens életkora – hangsúlyozza Vereczkey doktor. Egy 35 éves nő petesejtjeinek akár a fele is kóros lehet, tehát statisztikailag valószínű, hogy akár fél éven keresztül nem egészséges petesejtek termelődnek, Ez is okozhat vetélést. Azt azonban a szakirodalomból tudjuk, hogy a vetélések 60-75%-a genetikai okokra vezethető vissza. Ezért Beánál is genetikai vizsgálatot végeztünk először. A kivizsgálások során arra is fény derült, hogy Beátánál egy olyan elváltozás mutatható ki, amelyet multivitamin és folsav bevitelével korrigálni lehet. Emellett a családban sajnálatos módon trombózishajlam is kimutatható volt, ezért a lombikbébi során vérhígítóval segítettük a terhesség fenntartását. Azt hiszem Beáta esetében a legnagyobb tanulság, hogy alapos kivizsgálás nélkül éveket lehet veszíteni, amely során a petesejtek sajnos folyamatosan öregszenek, és a minőségük is romlik.”

A vetélés leggyakoribb okai:

–    Magzati kromoszóma-rendellenesség
–    Hormonális problémák
–    Vírusfertőzések és az utóbbiak következtében kialakuló lázas állapot.
–    Az anya életmódja, például a túlzott stressz, a dohányzás vagy az alultápláltság
–    Trombózishajlam
–    A méh fejlődési rendellenességei
–    Immunológiai eltérés
–    Az anya idősebb életkora szintén kockázatnövelő tényező

Milyen jelek utalnak a terhesség során a fenyegető vetélésre?

Dr. Vereczkey Attila szerint az előforduló tünetek közül a leggyakoribb a vérzés, mely lehet pecsételő jellegű, de akár darabos, vagy erős élénk színű is. A vérzés mennyiségének növekedése utalhat a vetélés súlyosságára is. A vetélés jele lehet továbbá víztiszta, vagy sárgás jellegű vizeletszerű folyadék távozása is, mely a magzatvíz csorgására utalhat, ez esetben feltételezhetjük a korai burokrepedés diagnózisát is. Mindenképpen elővigyázatosságot igényel, ha az alhasra terjedő, rendszeresen fellépő, görcsös jellegű fájdalmat érez a páciens, mely szintén eredményezhet vetélést. Minden ilyen esetben sürgősen szülész-nőgyógyászhoz kell fordulni, de vannak olyan egyéb állapotok is, amelyek során érdemes vizsgálatra menni, például lázas állapot, kismedencei, hüvelyi gyulladás gyanújelei, például folyás, viszketés, bőrelváltozások, stb.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X