Főoldal > EGÉSZSÉG > Megfelelő szájhigiéniával megelőzhető a rák

Megfelelő szájhigiéniával megelőzhető a rák

betegségegészségrák
0

Írta:

A Texas Egyetem kutatói a 2009-2010-es Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmér&eacute

A Texas Egyetem kutatói a 2009-2010-es Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adatait elemezték – számol be a Medical News Today.

A felmérés 30-69 év közötti, mintegy 3500 személy adatait tartalmazta, akikre vonatkozóan elérhető volt szájhigiéniás egészségük is, ebbe beletartozott:

– szájuk egészségének önértékelése

– ínybetegségek jelenléte

– szájvíz használata fogászati problémákra

– elveszett fogak száma

– azokat a tényezőket, amelyek növelik a HPV kialakulását szintén figyelembe vették, beleértve a nemet, a kort, a családi állapotot, a marihuána használatot, a dohányzási, valamint az orális szex szokásokat.

Azoknak a résztvevőknek, akiknek nem volt megfelelő a szájhigiéniájuk, 56 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a torokrákot okozó HPV vírus kialakulására. Azoknak, akiknek ínyproblémájuk volt, 51 százalékkal volt nagyobb a rizikójuk, míg azoknak, akiknek fogászati problémájuk volt, ez a megemelkedett kockázat 28 százalékos volt.

Továbbá az eredmények azt mutatták, hogy azok a férfiak, akik cigarettáztak, marihuánát szívtak és gyakran éltek orális nemi életet, nagymértékben megnőtt a kockázatuk a HPV kialakulására.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X