Főoldal > EGÉSZSÉG > Trombózist okozhat a sok videojátékozás

Trombózist okozhat a sok videojátékozás

betegségegészségPlayStationtrombózisvideójátékX-box
0

Írta:

Hideg időben a legtöbben a négy fal közé húzódnak, így egyre több időt töltenek egy helyben &

Hideg időben a legtöbben a négy fal közé húzódnak, így egyre több időt töltenek egy helyben ülve. Kutatások szerint szórakozás céljából sokan ekkor X-boxon, illetve PlayStation-on játszanak, ami az elhízáson és az ízületi bántalmakon túl a trombózis veszélyével is fenyeget, és nem egyszer fordult elő, hogy halálos áldozatokat követelt egy-egy maratoni videojátékozás.

A hosszú ideig elhúzódó mozdulatlan testhelyzet ugyanis a mélyvénás trombózis fő kockázati tényezője, és a játék hevében sokan elfeledkeznek arról, hogy megmozgassák kicsit magukat. Egy friss felmérés szerint Az Egyesült Államokban heti 13 órát töltenek átlagosan konzollal a kezükben a játszani vágyók, ám a legtöbben nem gondolnak bele, hogy milyen veszélyeket is rejt ez a fajta szórakozás. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy ha valaki egy helyben ül 10 órán át úgy, hogy közben nem kel fel legalább 2 óránként, azzal 2,8-szorosára növeli a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét.

Tartós mozdulatlanság és a trombózis

„Mozgás során a vér visszaáramlását a visszerekben a lábaktól a szív felé izompumpa segíti, így a tartós mozdulatlanság, az egy helyben ülés miatt hosszú időre kieshet ennek működése, és emiatt pangás alakul ki kiváltképp a kitágult erekben, aminek következtében vérrögök alakulhatnak ki az alsó végtagok vénáiban, mélyvénás trombózishoz vezetve. Leggyakrabban a láb fájdalma, dagadása, elszíneződése hívja fel a figyelmet a problémára, ezért ha játék közben hasonló panaszokat tapasztalsz, mindenképp fordulj orvoshoz, ugyanis az elszabadult vérrög könnyen tüdőembóliához vezethet” figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Sajnos vannak olyan esetek, amikor a trombózis semmilyen panasszal nem jár, ezért ha a családjában előfordult már a probléma – illetve ha már te is átélted , érdemes genetikai vizsgálaton részt venni, ugyanis akkor fokozottabban ki vagy téve a veszélynek! A videojátékok „fotelhoz kötöttsége” hasonló a hosszú repülőutak/busz utak mozgáskorlátozottságához, ott is a meglévő genetikai hajlam alapján fejlődik ki a trombózis a tartós mozdulatlanság miatt. Bő folyadékfogyasztás javasolt ekkor és óránként 10 perces átmozgatás! Így nem kellene a videojátékokról végérvényesen lemondani, ám – főleg trombózishajlammal nem árt óvatosnak lenni!

Forrás: Trombózisközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X