Főoldal > EGÉSZSÉG > Egy sokkal egyszerűbb módszerrel is kezelhető lesz a magas vérnyomás

Egy sokkal egyszerűbb módszerrel is kezelhető lesz a magas vérnyomás

betegségegészséghipertóniamagas vérnyomás
0

Írta: and

A japán Osaka Egyetem kutatói világszerte több millió ember életét tehetik egyszerűbbé, ugyanis

A japán Osaka Egyetem kutatói világszerte több millió ember életét tehetik egyszerűbbé, ugyanis egy olyan injekción kísérleteznek, amit elég évente két alkalommal beadatni, hogy kordában tartsa a magas vérnyomást.

Hogyan működik?

Szervezetünk a vérnyomást több különböző, egymással szoros kapcsolatban lévő rendszer irányításán keresztül szabályozza. Ezek közül a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer a legfontosabb a rövid és hosszú távú vérnyomás-szabályozásban is. A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer hatását az angiotenzin II nevű hormon közvetíti úgy, hogy gyorsan kialakuló, rövid ideig tartó vérnyomás-emelkedést okoz, így védi a szervezetet a folyadékvesztéstől, illetve a nagymértékű vérnyomáscsökkenéstől. Rövid távon érszűkítő hatású, hosszabb távú hatása pedig a vesén keresztül érvényesül. Serkenti ugyanis az aldoszteron nevű hormon felszabadulását, ennek hatására csökken a vesében a nátrium-kiválasztás, ami a vízürítés csökkenésével jár. Mivel több víz marad a szervezetben, pontosabban az érrendszerben, megemelkedik a vérnyomás.

A vérnyomás csökkentő gyógyszerek egyik fajtája éppen ezért úgy műküdik, hogy blokkolja az angiotenzin II hatását, és erre az elvre épül az injekció is. A vakcina az angiotenzion II DNS-részleteit tartalmazza, amire a szervezetünk rögtön úgy reagál, hogy elkezd olyan anyagokat termelni, amelyek blokkolják a vérnyomásnövelő hormon receptorait. Az injekciót egyelőre még csak patkányokon tesztelték, de a kísérletek pozitív eredményeket hoztak, így a japán csapat a következő 2 évben embereken is elkezdheti a vakcina tesztelését.

vernyomas2.jpg ()Miért jobb az injekció a tablettánál?

Jelenleg a tabletták jelentik az egyetlen megoldást a magas vérnyomás tartós kezelésére. Ezeket azonban minden nap, ráadásul közel azonos időpontban kell bevenni, mert a hatásuk általában 24 óráig tart. Sok beteg viszont elfelejti bevenni a tablettákat, és mivel a magas vérnyomás tünetei kezdetben nem súlyosak, akár el is hagyja a pirulák szedését. Ez viszont később stroke-t vagy szívrohamot okozhat. Az injekciót viszont elég lenne félévente egyszer beadatni, mivel tartósan „megtanítja” a szervezetet, hogy fenntartsa a vérnyomás-egyensúlyt. Továbbá a lehetséges mellékhatások (például szédülés, izomgörcsök, fáradékonyság) esélye is jóval kisebb, így minden szempontból kényelmesebb megoldás lenne a betegeknek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X