Főoldal > EGÉSZSÉG > A szem és a stressz – veszélyes-e a szemgörcs?

A szem és a stressz – veszélyes-e a szemgörcs?

egészségfáradtságstresszszámítógépszemszemgörcstikkelés
0

Írta: and

De mi is az a „tikkelés”? Nem más, mint egy alapvetően neurológiai eredetű rendellenesség, aminek az orvosi

De mi is az a „tikkelés”?

Nem más, mint egy alapvetően neurológiai eredetű rendellenesség, aminek az orvosi neve blefarospasmus, azaz görcsös szemrángás. Ilyenkor a beteg elveszíti az uralmat a szemhéjizmai felett, így a szemhéjai a legváratlanabb pillanatokban és gyakorisággal rándulnak össze. Ennek leggyakoribb oka a túlzott mértékű stressz és kimerültség: a szemünk gyakorlatilag lázadozni kezd a pihenésmegvonás ellen, a vérnyomásunk pedig megemelkedik. A kutatók a mai napig nem biztosak benne, pontosan mi is történik ilyenkor, de valószínű, hogy átmenetileg az agy izomkontrollért felelős része funkcionál abnormálisan. A blefarospasmus enyhe változata (tehát, ha a tünetek csak és kizárólag nagyon stresszes helyzetekben vagy időszakokban jelentkeznek) igazából nem tekinthető veszélyesnek, ám akkor, ha ennél gyakrabban találkozunk ezzel a bosszantó tünettel, nem árt komolyan venni.

tikk2.jpg ()Enyhe tünetek esetén

A kutatások szerint abban az esetben, ha a csak szórványosan tör ránk a szemrángás, a testünk azt jelzi, hogy számára egyelőre elég volt a stresszből. Ilyenkor a legjobb módszer – még ha néha kivitelezhetetlennek tűnik is – a gondosan megtervezett és zavartalan pihenés. Gondoskodj róla, hogy meglegyen a napi 7-8 óra alvás, és ha teheted, a telefonodat is kapcsold ki éjszakára, sőt távolíts el a hálószobádból minden olyan elektromos kütyüt, ami fényt áraszt (még a digitális órát is). Ezek a szerkezetek ugyanis észrevétlenül lopják el a nyugodt álmot, és az ember reggel nem érti, miért nem érzi magát kipihentnek. Ugyanebből az okból ne egyél nehezet lefekvés előtt – sőt néhány órával előtte már egyáltalán ne egyél , és csökkentsd a napi koffeinbeviteledet is. A szakemberek ajánlják továbbá a jógát, a különféle meditációs technikákat és a masszázst, tehát lényegében minden jöhet, ami segít ellazulni.

Amikor súlyosabb a helyzet

De mi van, ha annyira elhatalmasodik rajtad ez a nehézség, hogy már akadályoz a munkádban és a személyes kapcsolataidban, ráadásul egy idő után kimondottan fájdalmas is? Ilyenkor sajnos nem úszhatod meg, hogy felkeresd az orvosodat, mert igaz, hogy elég ritkán, de a blefarosplasmus súlyos esetben funkcionális vaksághoz is vezethet. De nem kell megrémülnöd, ez csak a legszélsőségesebb opció, hiszen az orvosi módszerek sokfélék, és általában hatékonyak is: különféle borogatások, masszázs, szemtorna, a súlyosabb eseteknél pedig botoxinjekciókat is alkalmaznak. A lényeg, hogy ha gyakorivá válik a tünet, és a csökkentett stressz ellenére sem szűnik meg, ne hanyagold el, hanem kérj mihamarabb segítséget.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X