Főoldal > EGÉSZSÉG > Adhatok vért, ha vérszegény vagyok?

Adhatok vért, ha vérszegény vagyok?

betegségegészségvéradásvérszegénység
0

Írta:

Első a kivizsgálás Magát egészségesnek tartott ember természetesen elmehet vért adni, akár

Első a kivizsgálás

Magát egészségesnek tartott ember természetesen elmehet vért adni, akár rendszeresen is. Először a jelentkezőt orvosi vizsgálatnak vetik alá, majd különböző laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek, hogy nincs-e esetleg kizáró betegsége. Csak azután lehet valakiből véradó, ha mindent rendben találtak nála a kivizsgálás során.

Vérszegényen nem adhat vért, előbb a vérképet rendezni kell

A vérszegénységnek több oka van (autoimmun, vesebetegség, felszívódási zavar, helytelen táplálkozás, fokozott szükséglet, vérvesztés), azonban egyik esetben sem engedélyezett a véradás, hiszen az önzetlen véradót nem lehet egészségében károsítani.

Az anémia – azaz a vérszegénység esetén a vérben a normálisnál alacsonyabb a hemoglobin szintje, mely a friss oxigén szállításáért lenne a felelős.

Már az enyhe vérszegénységnek is vannak tünetei:

– fáradékonyság
– szédülés
– sápadtság
– koncentrációs zavarok
– hajhullás, köröm töredezés

Természetesen a súlyosabb vérszegénységnek a tünetei határozottabbak, sőt, akár ájulással is járhat.

Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos szerint már az enyhe tünetekkel is érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, aki egy egyszerű vérvétellel felállíthatja a diagnózist. Amennyiben bebizonyosodott a vérszegénység ténye, fontos a kiváltó okok tisztázása, mivel annak alapján lehet elkezdeni a megfelelő terápiát. Szerencsére általánosságban egy jól gyógyítható betegségről van szó, viszont ehhez rendszeres orvosi konzultáció szükséges, aki gyógyszerrel, életmódbeli tanácsokkal segíti a vérkép rendezését, hogy az illető is véradó lehessen.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X