Főoldal > EGÉSZSÉG > 3+1 tipp: Így találd meg a valódi biominőséget!

3+1 tipp: Így találd meg a valódi biominőséget!

betegségbioegészségegészségeskozmetikumorganikuspiac
0

Írta:

Nyáron a változatos gyümölcs- és zöldségválaszték, valamint a sok napsütés is

Nyáron a változatos gyümölcs- és zöldségválaszték, valamint a sok napsütés is kedvez az egészségünknek. Ám ebben a szezonban is résen kell lenni, mert a bio minősítés sajnos sokszor ott is megtalálható, ahol egyébként nem volna helye. De mitől lesz valami bio? A bio minősítés feltételrendszerét rendkívül szigorú jogszabályok határozzák meg. A minősítéssel ellátott termékek olyan ionizáló sugárzással nem kezelt, géntechnológiával nem módosított produktumok, melyek ellenőrzött biogazdaságokból származnak.

A biotermékek és szolgáltatások jóval több odafigyelést igényelnek, így drágábbak is, ezért vásárláskor érdemes odafigyelni, hogy valóban jól válasszuk ki őket. Íme a bioszemléletet a mindennapokban is alkalmazó 3+1 tipp, hogy valóban biotermékeket és szolgáltatásokat válasszunk.

1. Vásárolj tudatosan, keresd a bio jelölést!

Egyre több nagy élelmiszerlánc tartja fontosnak, hogy kiszolgálja a biotáplálkozás elkötelezett híveit. A termékeken mindig a Biokontroll Hungária logóját keressük, mivel Magyarországon ez a szervezet tanúsítja a bio jelölés hitelességét. Az üzletek többségében egyelőre korlátozott a bioétel-választék, bár a növekvő keresletnek köszönhetően folyamatosan bővül ezek köre. Aki hiányol valamit a polcokról, az a bio webshopok kínálatából is válogathat.

2. Nézz körül a biopiacokon!

A biopiacokon vagy ökopiacokon kizárólag ellenőrzött biotermékeket forgalmaznak, így nem kell tartanunk a hamisítványoktól. A boltokkal szemben itt nemcsak tartós áru, hanem friss zöldség, gyümölcs, hús és hal beszerzésére is van lehetőség. Ma már az ország minden nagyobb városban található biopiac, Budapesten például nyolc darab van.

bio2.jpg ()3. Használj valódi biokozmetikumokat!

A táplálkozás mellett a szépségápolás terén is hódítanak a biokészítmények, amelyek összetevőinek több mint 95 százaléka ellenőrzött biotermelésből származó növényi alapanyag. A biokozmetikumok növényi összetevőit kézzel gyűjtik be a természetes lelőhelyeken vagy biogazdaságokban. „Ez a rendkívül gondos odafigyelés a kozmetikumok minőségén köszön vissza, hiszen az aprólékos, kézműves munkának köszönhetően a lehető legtisztább biokozmetikumokat lehet előállítani” – magyarázza Torhosi Tünde mesterkozmetikus. A vegyszermentes szépségápolás épp olyan fontos az egészségünk, mint a szépségünk megőrzésében, ugyanis a kozmetikai termékek nagy része parabéneket, azaz olyan tartósító vegyületeket tartalmaz, amelyek károsítják a hormonrendszert és komoly szerepet játszhatnak a mellrák kialakulásában.

+1 Válaszd a biopihenést!

Ha elutazunk pihenni hétvégére, olyan helyet érdemes választani, ahol a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód is része a programnak. Sokkal pihentetőbb az üdülés, ha külső és belső egészségünk megőrzéséért is teszünk közben. Pontosan ilyen kikapcsolódást ajánl egy sárvári hotel a nyári hónapok utolsó bio hétvégéinek keretében. A vendégek nemcsak a szálloda wellness- és gyógyszolgáltatásait élvezhetik, hanem az ízletes biogasztronómiai kínálatot és a csomagba foglalt kényeztető arcápolást biokozmetikai termékek felhasználásával.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X