Főoldal > EGÉSZSÉG > 260 millió áldozatot szedett a légszennyezettség

260 millió áldozatot szedett a légszennyezettség

cigarettaegészségfőzésfüstlégszennyezettségporporszívószmog
0

Írta:

A WHO szerint évente 4,3 millió ember hal meg csak a beltéri légszennyezettség miatt. Gyilkosabb, mint a há

A WHO szerint évente 4,3 millió ember hal meg csak a beltéri légszennyezettség miatt.

Gyilkosabb, mint a háborúk?

Az elmúlt száz esztendőben mintegy 260 millió ember halálát okozta a légszennyezettség – állítja a világ 21 vezető közgazdásza, amelyről a Forbes számolt be. Az elemzés szerint 1900-tól számolva a légszennyezettség több halálos áldozatot szedett, mint az összes háborús konfliktus, beleértve a világháborúkat is.

A Copenhagen Consensus Center kutatóintézet elemzése szerint a környezeti problémák közül a beltéri légszennyezettség szedi a legtöbb áldozatot, messze megelőzve például az éghajlatváltozás által okozott halálesetek számát.

A közgazdászok becslése szerint a tavalyi évben a légszennyezettség okozta károk és halálozások hat százalékkal csökkentették a világ gazdasági teljesítményét, amely több, mint a 2008-as nagy gazdasági válság hatása.

Célkeresztben a beltéri légszennyezettség

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO-nak a legfrissebb jelentése szerint 2012-ben összesen hétmillió ember vesztette el életét idő előtt a levegő szennyezettsége miatt.

Az intézet számításai szerint 4,3 millió ember idő előtti haláláért felelős a beltéri szennyezettség, míg 3,7 millió ember haláláért a kültéri szmog a felelős. A két szám azonban nem adható össze, mert a hatásokban vannak átfedések, ezért a WHO szerint összesen mintegy hétmillió haláleset köthető a szmoghoz.

leg2.jpg ()Tűzhelyek és porszívók

A beltéri légszennyezettségért elsősorban az otthoni főzés tehető felelőssé.  A világon még mindig közel hárommilliárd ember otthonában használnak nyílt tüzet főzéshez, amelynek füstje elsősorban a gyermekeket és nőket veszélyezteti, akik legtöbbet tartózkodnak a tűzhely közelében.

Dr. Kirk Smith a Berkeley Egyetem professzora szerint: „a benti főzés hatása olyan, mintha óránként 400 cigarettát füstölnének el egy óra alatt.”

Bár a benti szmog elsősorban a fejlődő világban szedi áldozatait, a WHO becslése szerint Európában is évente 120 ezer idő előtti halál köthető a beltéri légszennyezettséghez. A fejlett világban nem elsősorban a főzés, hanem összetettebb problémák állnak a háttérben. Ezek egy része azonban megfelelő tudatos anyagválasztással, szellőztetéssel, porszívózással mérsékelhetőek.

Így csökkentsd a légszennyezettséget otthon!

Az első és legfontosabb tanács, hogy a lakás kialakításánál kerüljük a magas oldószertartalmú anyagokat. A festékeknél a vízbázisúakat válasszuk, és ügyeljünk arra is, hogy bútoraink ne ragasztott-lakkozottak legyenek. Használjunk főzéskor elszívót, és semmi esetre se dohányozzunk a lakásban. Takarításkor a nedves törlőkendő mellett célszerű HEPA szűrős porszívót és szintetikus porzsákokat használni porszívózáskor, mert ezek a felszívott por legkisebb részecskéit sem fújják vissza a levegőbe. Szellőztessünk rendszeresen, és gondoskodjunk, hogy a lakás páratartalma ne legyen túl magas, ezzel meggátolhatjuk a penész kialakulását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X