Főoldal > EGÉSZSÉG > Fáj a nyakad? Tudjuk a megoldást!

Fáj a nyakad? Tudjuk a megoldást!

egészségnyaknyakfájdalomülőmunka
0

Írta:

Dr. Váradi Éva főorvosnőtől megtudhatjuk, mi minden vezethet a krónikus nyaki panaszokjhoz, és hogy miket lehet tenni

Dr. Váradi Éva főorvosnőtől megtudhatjuk, mi minden vezethet a krónikus nyaki panaszokjhoz, és hogy miket lehet tenni ellenük.

Krónikus nyakfájdalom – az ülőmunka átka

“Az ülőmunkát végzők esetében a nyakfájdalom gyakori probléma, mivel a folyamatos rossz testtartás következtében az adott testrészen feszültség keletkezik. Nyaki panaszok esetén ez a fej állandó előredőléséből és lehajtásából származik, ami izommerevséghez, kötöttséghez vezethet. A helytelen testtartás továbbá sokszor gyulladásban lévő csomókat – trigger pontokat eredményez, melyek nyomhatják a környező idegeket, így a fájdalom kisugározhat más részekre is. Éppen ezért ilyenkor sokszor a nyak fájdalmán kívül fej-váll-hátpanaszok is jelentkeznek” – magyarázza dr. Váradi Éva, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája, aki hozzátette, hogy mindezt csak rontja, hogy a legtöbben szinte egész nap lefelé néznek (étkezésnél, főzésnél, takarításnál).

Így kerülheted el az állandó fájdalmat

Vizsgálatok kimutatták, hogy a váz- és izomrendszer panaszai nagyban összefüggenek a rossz irodai körülményekkel, melyhez elsősorban a nem megfelelően beállított szék és a számítógép helytelen elhelyezkedése sorolható. Hogy elkerülhesd a fájdalmas problémákat, a következőket érdemes figyelembe venned:

– A monitort és a széket úgy állítsd be, hogy fejed ne kelljen lehajtanod, azaz a képernyő szemmagasságban legyen

– Kb. 80 cm távolságra legyen a szemed a monitortól

– Próbálj meg egyenesen ülni a gép előtt: a talpak legyenek a talajon, a hátad legyen egyenes, a vállaidat húzd hátra és ereszd le, az állad közelítsd a mellkasod felé. Amennyiben az egyenes ülés gondot okoz, tegyél a dereka mögé egy hengerpárnát, vagy ülj fittball-on.

– A billentyűzetet helyezd el úgy, hogy gépelés közben a felkar derékszöget zárjon be az alkarral

Természetesen a helyes ülőhely kialakítása nem elég ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a panaszok. A test rendszeres átmozgatása csaknem ugyanolyan fontos, így lehetőleg óránként állj fel 10 percre és sétálj, vagy végezz pár derék- és nyakkörzést. A fájdalom csillapítása és elkerülése érdekében gyógymasszázs, illetve gyógytorna is javasolt, hiszen masszázs hatására az izomfeszülés oldódik, gyógytornával pedig a hátizmok megerősödnek, és így megfelelő testtartás érhető el.

nyak2.jpg ()Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalmas izomcsomók ellen

Amennyiben a mindennapjaidat állandó vagy visszatérő nyakfájás keseríti meg, úgy érdemes mielőbb orvosi segítséget kérned, hiszen minél tovább fennáll az állapot, annál nehezebb megszűntetni. A diagnózis legpontosabban a fizikális mellett képalkotó vizsgálatokkal (CT, MRI, Rtg) állítható fel, mellyel átfogó képet kaphatunk a beteg állapotáról.

Dr. Váradi Éva szerint nyakfájdalom esetén a leghatásosabb kezelés az injekciós-infiltratív technika, melyhez különösen nagy szakértelem és tapasztalat szükséges. Lényege, hogy megtaláljuk a fájdalmat okozó egészen apró szövetrészt, majd a megfelelő helyre beadott injekció annak gyulladását csillapítja, megszűnteti. Ennek hatására véget vethet a fájdalomnak, az izommerevségnek és a mozgásbeszűkülésnek. A kezelés kúraszerűen történik, általában 3-4-5 alkalmat vesz igénybe, és hatása évekig, évtizedekig érződik.

Az injekciós-infiltratív technika remekül kiegészíthető guna terápiával, melynek hatására az izomcsomókba, illetőleg a környezetükbe adott injekció hatására az izomfeszülés rövid időn belül megszűnik. További jó oldala, hogy helyi keringésjavító hatásával a fájdalomért felelős kémiai anyagok elszállítása felgyorsul.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X