Főoldal > EGÉSZSÉG > Viszket és könnyezik? Kezeld a tavaszi allergiát!

Viszket és könnyezik? Kezeld a tavaszi allergiát!

allergiabetegségegészséggyógyulásimmunrendszermegelőzéstüsszögés
0

Írta:

Végre itt az igazi tavasz, amely azonban az allergiásoknak tüsszögést, köhögést, és viszkető, k

Végre itt az igazi tavasz, amely azonban az allergiásoknak tüsszögést, köhögést, és viszkető, könnyező szemeket is jelenthet. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze az okokról és a tünetek enyhítéséről beszélt. 

Veszélyben a kontaktlencsések!

Az Amerikai Optometristák Szövetsége (ASA) szerint a szemet érintő allergia egy kültéri és beltéri allergénekre adott reakció, amely a belső szemhéj szöveteinek gyulladásához vezethet.  Ezek az allergének leggyakrabban pollenek, poratka, penész és állati szőr.  Az allergia bárkit érinthet, de  a különösen viselőknél különösen nehézséget jelent. Elképzelhető, hogy bár a kontaktlencse viselése egész évben nem jelent problémát, addig tavasszal kényelmetlenné válhat. Az allergia által okozott kellemetlenségeket csak fokozza a meghosszabbodó hordási idő és a ritkán cserélt lencsék.

Az ASA felmérése szerint az allergiások közel fel alkalmaz a tünetek ellen antihisztamint vagy más gyógyszert. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy míg az antihisztamin segíthet az olyan problémákon, mint az orrfolyás és tüsszögés, felerősítheti a szemet érintő tüneteket, ugyanis csökkenti a könny mennyiségét és a minőségét is befolyásolja.  

Vedd komolyan!

A tüneteket érdemes komolyan venni, ugyanis a felmérések szerint ezek az allergiások 32 %-át zavarják a kültéri tevékenységben, 29%-ot az alvásban, és 28%-ot a koncentrálásban. A megfelelően hatékony tünetcsökkentés miatt feltétlenül ajánlott felkeresni a szakembert. A legtöbb esetben ugyanis a szemész vényköteles vagy vény nélküli szemcseppekkel enyhíteni tudja az allergiás gyulladást. Viszont a megfelelő készítmény megtalálásához szükség van vizsgálatra és ismerni kell a kórtörténetet is.  A megfelelő orvosi ellátás mellett érdemes bizonyos tanácsokat megfogadni.
Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemészének tanácsai a tavaszi kellemetlenségek ellen:

– Ne dörzsölgessük a szemünket, ne nyúljunk bele!
– A lencse betétele előtt mindig szappannal mossunk kezet!
– Az ágyneműt mindig forró vízben és jó minőségű mosószerrel mossuk, hogy csökkentsük az allergének számát.
– A kontaktlencsére soha ne cseppentse rá az allergia ellenes szemcseppet!
– Használjon gyakran, akár óránként műkönny cseppet, mert az segít kimosni a szemből az allergén anyagokat. Csakis olyan műkönny cseppet használjon a lencseviselő, melyet kontaktlencsére is rá lehet cseppenteni.
– Ha lehet, minél kevesebb szemfestéket viseljünk, és csakis a sajátunkat!
– Forduljunk szemészhez, kontaktológushoz és egyeztessük vele, hogyan tisztíthatnánk másképp a lencsét, illetve ajánlatos egynapos hordású lencsére váltani – legalább az allergiaszezonban.
– Ha lehetséges, próbáljuk kevesebb ideig viselni a lencsét! Ha ez nem megoldható, alkalmazzunk olyan típusú műkönnyet, amelyet az orvos javasol.
– Aki még nem érzékel szemtüneteket, de allergiás, a szokásos évi viziten felül is keresse fel tavasszal a szemészorvost, hogy megelőzhető legyen az esetleges kellemetlenség.  

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X