Főoldal > EGÉSZSÉG > Kamilla, a jolly joker gyógynövény

Kamilla, a jolly joker gyógynövény

egészségfőzetgyógynövénygyógyuláskamillatea
0

Írta:

Kis túlzással akár azt is állíthatjuk, hogy a kamilla egy olyan gyógynövény, ami mindenre jó. Ráadásul erről a kellemes illatú virágról mindenki tud legalább egy jó tulajdonságot, vagy egy hasznos házi praktikát, ami valamely betegség ellen alkalmazható. Ez nem is véletlen.

 

Már a régi egyiptomiaknál lázcsillapító és hőcsökkentő hatása miatt tartották nagy becsben a kamillát, a “napisten virágjának” nevezték. Eredete igen ősi, és felhasználási forrása szinte kiaknázhatatlan. Aktivizálja az immunrendszert, mert serkenti a B-limfociták és makrofágok falóaktivitását. Valamint olyan antibakteriális összetevőket tartalmaz, amelyek elősegítik a fertőzések megszűnését. Igazi csodaszer!

Tetőtől talpig hat   

A kamillát a gyógyászatban és a kozmetikában is előszeretettel használják. Számtalan tea, kenőcs, testápoló krém alapanyagaként szolgál. A benne található illóolajok számos légúti betegség gyógyításában lehetnek nagy segítségedre. Érdemes nátha, köhögés, gyulladás csillapítására használni. Csökkenti az orrdugulást és a légutakban lévő baktériumokat, és elpusztítja a vírusokat is. De megoldást jelent a fogínygyulladásra, vagy gyomorpanaszokra is. Lényegében tetőtől talpig, azaz a fejed búbjától a kislábujjaidig képes hatni.

kamilla2.jpg ()

Természetesen nyugtatószer

Szóval a fej sem marad ki a gyógyhatásokból, és ki gondolta volna, hogy a kamilla az agyi működést is képes befolyásolni. Már a népi gyógyászatban is közismert volt a növény nyugtató hatása. De nem csak nyugtat, hanem idegerősítő is. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek az agy és az idegrendszer ugyanazon részeire hatnak, ugyanúgy nyugtatnak és oldják a stresszt, mint a nyugtatószerek, csak épp mellékhatások nélkül. Ellazítja a testet, ezáltal az alvást is könnyebbé teszi, vagyis a hatását ébren és alva is kifejti. Ha folyamatosan stressznek vagy kitéve, vagy nagyobb megterhelés vár rád, akkor érdemes elalvás előtt egy bögre kamillateát meginni, és a segítség nem marad el. A kamillás fürdők és lemosások is nyugtatóak, az egész idegrendszerre jó hatással vannak. Súlyos betegségből való felépülés vagy nagyfokú kimerültség után hamarosan jó közérzetet biztosít.

Kozmetika és a mellékhatások

A kozmetikai ipar is szívesen használja a kamillát. Használj kamillás testápolót, ha száraz vagy gyulladt a bőröd, de segíti a pattanásos bőrt és a korpás fejbőrt is. A mellékhatása nagyon ritkán jelentkezik, jelentős mennyiségben kell fogyasztanod, hogy ezt megérezd. Ha mégis hányinger lépne fel, kerüld, vagy szüneteltesd az alkalmazását. De később nyugodtan visszatérhetsz a gyógynövény kúráihoz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X