Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyulladásra gyanakszol? Könnyen kiderítheted!

Gyulladásra gyanakszol? Könnyen kiderítheted!

betegségegészséggyógyulásgyulladásszervezettest
0

Írta:

Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben, szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva.

Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense egy egyszerű vérvizsgálatról beszélt, amely segít felismerni, hogy zajlik-e bennünk gyulladás, és amellyel a szervezet kezelésre adott válasza is nyomon követhetővé válik. 

Az árulkodó CRP-szint

A CRP-szint (C-reaktív protein) vérvétel útján, a vérszérumból mutatható ki, normál szintje esetén akut vagy krónikus gyulladás szinte kizárható. A CRP-fehérje gyulladás esetén minden esetben termelődik a májban és segíti a szervezet nagy falósejtjeinek munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor. Éppen ezért ha gyulladás van a szervezetben, igen gyorsan akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet a szintje, és ugyanilyen gyorsan csökken is, ha a gyulladás megszűnik. A vizsgálat egyik nagy előnye, hogy a CRP-szint sokkal gyorsabban és érzékenyebben reagál a gyulladásra és emiatt gyorsabban is jelzi azt, mint például a vérsüllyedés vagy a fehérvérsejtszám. (Normál tartomány a nőkben: kevesebb, mint 4,6 mg/l, férfiakban: kevesebb, mint 5,2 mg/l. Az ettől való eltérést a különböző laborokban használt tesztek magyarázzák, mindig az adott labor referenciaértékei irányadók.)

Nem csak gyulladás miatt lehet magas az érték

– Az emelkedett CRP-érték mindenféle gyulladásra jellemző lehet, akár külső tényezők okozták (például vírusok, baktériumok, gombák), akár ún. rendszerbetegségről (reumatoid arthritis stb.) van szó. Ezen kívül daganatok is okozhatnak CRP-szint emelkedést.  Tehát az eredmény igényel további, kiegészítő vizsgálatokat is, de mindenképpen segítség a panaszok eredetének tisztázásában – ismerteti Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense.
A vizsgálat nagy érzékenységű formája (high sensitive CRP vagy hs-CRP-t) főként a szívbetegségek kockázatát képes jelezni. Akiknél a hs-CRP értéke tartósan a normál tartomány felső határán van, azoknál 1,5-4-szerese a szívinfarktus kockázata, mint azoknál az embereknél, akiknek a CRP értéke a normál tartomány alsó határán van.

Ebből a szempontból is fontos az életmód

Ma már senki sem vitatja a megelőzés jelentőségét, amely elsősorban rendszeres orvosi kontrollt és a megfelelő életmód kialakítását jelenti.
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a triglicerid (vérzsír) szint mellett a CRP-szintet is. Mindkét nemnél igaz az, hogy minél magasabb az edzettségi szint, annál alacsonyabb a CRP. Ugyanilyen összefüggés figyelhető meg más értékekkel kapcsolatban is: mindenképpen érdemes 26 alá csökkenteni az úgynevezett BMI-t, normál értékre a haskörfogatot, mely önálló rizikófaktornak minősül. Ezen célok mellett igen hangsúlyos még a dohányzásról való leszokás, az egészséges táplálkozás elsajátítása, az omega-3 zsírsavak bevitele, illetve a visszafogott alkoholfogyasztás, melyek feltétlenül szükségesek a szívérrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X