Egy játékos vitaminkúrával könnyedén felkészíthetjük a gyerekek immunrendszerét az
Egy játékos vitaminkúrával könnyedén felkészíthetjük a gyerekek immunrendszerét az őszi betegségek megelőzésére. Erősítsük tudatosabban a gyermekek szervezetét, hogy felkészítsük az őszi megfázások elleni védekezésre. Horváthné Fejes Lívia, a hévízi NaturMed Hotel Carbona dietetikusa ad tippeket a szülőknek, valamint megosztja egy 5 napos immunerősítő színes zöldség- és gyümölcskúra menetrendjét is.
1. Előzzük meg zöldség- és gyümölcsturmixokkal a náthát!
Készítsünk szuperegészséges zöldség– és gyümölcskoktélokat, melyek mind a megelőzésben, mind pedig a megfázás kezelésében nagy segítséget nyújtanak. Különösen fontosak a szezonális zöldségek és gyümölcsök, amelyek tápértéke magasabb, több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Olykor úgy tűnik, a gyerekek természetüknél fogva ódzkodnak szinte mindentől, ami egészséges, néhány trükkel azonban elfeledtethetjük az ellenérzéseiket. Készítsünk közösen minden napra más színű turmixot, gyümölcssalátát, zöldséglevet vagy krémlevest, és díszítsük minél játékosabban, kreatívabban! Játsszunk a napok színeivel is: rajzoljunk színes naptárat a szünet elején és tegyük jól látható helyre. Ha még tovább fokoznánk a tematikus hetet, öltözzünk össze a gyerekekkel, és viseljük minden nap a gyümölcsök vagy zöldségek árnyalatait.
2. Az ételek kiválasztásánál fokozottan figyeljünk az A-, C- és E-vitaminra!
A megfázások leggyakoribb oka az antioxidánsok, az A-, C-, E-vitaminok, valamint a cink és a szelén hiánya, így az őszi időszakban ügyeljünk ezek fokozott bevitelére. Megtalálhatjuk őket például a citrusfélékben, bogyós gyümölcsökben, paprikában, paradicsomban, olajos magvakban és a tengeri halakban egyaránt. Továbbá igazi C-vitamin bomba a padlizsán, a cékla és a savanyú káposzta is. Nassolnivalónak legjobb az E-vitaminban gazdag mandula és dió, de próbáljuk beépíteni a gyerekek étrendjébe az antioxidáns hatású, magas A-vitamin tartalmú brokkolit is, melynek jellegzetes ízét zsírszegény sonkával és sajttal könnyen gyerekbaráttá tehetjük.
3. Élvezzük az édes sütőtök szezont!
A sütőtök magas A-, B- és C-vitamin tartalma hatékonyan segít a nátha megelőzésében, az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, és erősítik az immunrendszert. Szezonja lévén pedig nagyobb tápértékkel bír, és vitamintartalma is magasabb. Készíthetünk belőle levest, tésztát, lekvárt vagy pitét is, de a gyerekek legnagyobb kedvence kétségkívül a mézzel kínált, megsütött tök, ami legalább annyira csábító desszert, mint amennyire egészséges.
4. Közös piacozásra és szakácskodásra fel!
Induljunk együtt bevásárló körútra és hagyjuk, hogy a gyerekek választhassák ki a nekik tetsző zöldséget és gyümölcsöt, így rögtön magukénak érezhetik a zsákmányokat. Még jobb, ha az ételek elkészítésében is részt vehetnek: készítsük a reggelit is együtt, közben pedig elmagyarázhatjuk, melyik hozzávaló miért hasznos. Uzsonnára süssünk házi müzli szeletet vagy zabkekszet, mézes vitamindús gyümölcsteákkal pedig igazi teadélutánt is tarthatunk.
5. Készüljünk fel időben!
Állítsuk össze minden napra a tervet, és vásároljunk előre. Válasszunk olyan egészséges alapanyagokat és ételeket, amelyekkel azért nem kergetjük ki a gyermekünket a világból. Ha viszont el szeretnénk kerülni az ezzel járó különleges odafigyelést, párosítsuk a kellemest a hasznossal, és látogassunk el a hévízi NaturMed Hotel Carbonába, ahol helyettünk is gondoskodnak az egészséges és vitamindús ételekről.
+1. Töltsünk sok időt a friss levegőn!
A megfelelő táplálkozás mellett menjünk minél többször a szabadba! A kiadós mozgás után jobban megy az alvás is, ami ebben az időszakban és életkorban különösen fontos az immunrendszer erősítése szempontjából.
Immunerősítő kúra a NaturMed Hotel Carbona dietetikusától
Sárga hétfő
Tízóraira készítsünk banánturmixot, esti nassolnivaló helyett pedig kínáljuk körtével a gyerekeket.
Piros kedd
Vérnarancs levével indítsuk a napot, délután pedig kínáljunk grapefruitot.
Barna szerda
Legyen az uzsonna sütőtök sütőben sütve, mézzel, dióval, mandulával megszórva.
Lila csütörtök
Céklalé alapozza meg a napot, az ebéd kiegészítése pedig legyen sült cékla salátában, uzsonnára pedig kínáljunk szilvát.
Zöld péntek
Avokádókrémmel tálaljuk a reggelit és a vacsorát, ebédnél pedig használjunk brokkolit akár leveshez, akár főételként.
Forrás: Frontpage