Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 egészségügyi ok, amiért jó magasnak lenni

6 egészségügyi ok, amiért jó magasnak lenni

agyalacsonybetegségegészségmagasrákterhességtestmagasság
0

Írta: and

Magas vagy? Itt az ideje, hogy örülj neki!

1. Nem vagy a rákra hajlamos

A melanóma, a tüdő, a mell, a vese rákos megbetegedései összefüggésbe hozhatók a magassággal. Az utóbbi idők 3 tanulmánya, mely a témával foglalkozik, felfedezte, hogy azoknál a nőknél, akik 155 cm-nél alacsonyabbak, 30%-ról 40%-ra nő a rákos betegségek kockázata bizonyos típusok esetében, mint azoknál, akik 160 cm-esnek. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy a magasabb nőknek nagyobb a szervezetük, több sejtjük van, sikeresebben tudnak harcolni a rákkal.

2. Elkerül a stroke

Ha 160 cm-es vagy alacsonyabb vagy, de a súlyod normális, háromszor kisebb eséllyel alakul ki vérrög. A magasabb emberekben a vérnek több ideig kell keringeni, így kisebb eséllyel alakul ki stroke-ot okozó vérrög. Nos, a magasságodat nem cserélheted le, de pár kiló leadásával csökkentheted a kockázatot.

3. A szíved biztonságban

magas2.jpg ()A nők, akik 170 cm-nél magasabbak, 28%-kal kevesebbszer szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, mint azok, akik 160 cm-esek. A kutatások azt is kimutatták, hogy minden további 6 cm 14%-kal csökkenti a kockázatot, a nemtől függetlenül. Persze a magasság nem hatalmaz fel dohányzásra és gyorskajákra, de a magas gének abban is segítenek, hogy elkerüljön a magas koleszterinszint.

4. Az agyad erős marad

Azok a nők, akik 160 cm-esek, 50%-kal kisebb eséllyel halnak meg demenciában, mint azok, akik 155 cm-esek. A kutatók hisznek benne, hogy a genetikai adottságokon ez túl összefüggésben áll olyan problémákkal, mint a gyerekkori betegségek, stressz és alacsony tápértékű ételek fogyasztása.

5. A terhesség is könnyebb

Azok a kismamák, akik 165 centisek, vagy magasabbak, 59%-kal kisebb eséllyel lesznek terhességi cukorbetegek, mint azok, akik 155 cm-esek – ezt állítja egy kutatás, mely 220.000 terhességet és kismamát figyelt meg. A kutatók nem biztosak az okokban, de azt gondolják, a hosszabb ér- és emésztőrendszer miatt a szervezet toleránsabbá válik.

6. 90 évig erős leszel

Kutatások szerint kapcsolatba hozható a várható élettartam és a magasság. A magasabb nők pedig tovább élnek. Ennek genetikai okai vannak leginkább.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X