Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik a testedben, ha elhagyod a glutént

Ez történik a testedben, ha elhagyod a glutént

diétafehérjegluténgluténérzékenységgluténmentesszénhidráttápanyagtáplálkozás
0

Írta:

Ne növeld feleslegesen a rák és az elhízás kockázatát!

Magyarországon 100 emberből csupán egy gluténérzékeny, a felnőtt lakosságnak mégis viszonylag jelentős része kiiktatta a glutént az étrendjéből. Felmerül a kérdés, vajon tényleg érdemes száműzni akkor is, ha nem vagyunk lisztérzékenyek?

Egyrészt, ha elhagyjuk a glutént, akkor garantáltan messzire kerüljük a gyorsételeket és a nasikat, amely egyértelműen pozitív egészségügyi haszonnal jár. Azonban, az olyan gluténmentes termékek rendszeres fogyasztása, mint a pizza, a tészta, a sör és a keksz, nem jobbak, mint normál változataik, sőt akár károsabbak is lehetnek. Most megtudhatod, mi történik valójában a szervezetedben, ha teljesen elhagyod a glutént tartalmazó ételeket!

1. Nem fogysz le, sőt akár hízhatsz is

A gluténmentes étkezés nem egyenlő az alacsony kalóriabevitellel. Valójában, a gluténmentes élelmiszerek még több kalóriát, zsírt, cukrot és nátriumot tartalmaznak, mint normál változataik. A búza elhagyását ugyanis pótolni kell más összetevőkkel, hogy az étel íze és textúrája ne legyen rosszabb. A gluténmentes élelmiszerek nagyszerű marketingje ráadásul arra ösztönöz, hogy minél többet fogyasszunk belőle, aminek garantáltan a derékbőségünk látja kárát. Ha szeretnénk elhagyni a lisztet, fogyasszunk inkább sok gyümölcsöt, zöldséget és sovány fehérjét, ahelyett, hogy gluténmentes élelmiszerekkel helyettesítenénk a glutént tartalmazó ételeket.

2. Jóval többet költesz élelmiszerre

Garantáltan a pénztárcád lesz az első, amin észreveszed a gluténmentes étkezés hatását. A gluténmentes élelmiszerek ugyanis átlagosan kétszer-háromszor annyiba kerülnek, mint a normál termékek. A gluténmentes termékek nemcsak trendiségük által kerülnek többe, hanem a speciális összetevők és feldolgozás miatt is.

3. Hasi panaszaid lesznek

A hazai rost fogyasztás igen alacsony. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének friss kutatása szerint a gyerekek közel harmada kritikusan alacsony mennyiségű, az előírt mennyiség 70 százalékánál is kevesebb, élelmi rostot visz be a szervezetébe. A gluténmentes étkezés is csökkenti a rostfogyasztást. A rost tartja egészségesen a bélrendszert, így hiánya esetén gyulladás lép fel a gyomorban, irritábilis bél szindrómát vagy erős bélgörcsöket okozva. Ha muszáj száműznöd a glutént, egyél minél több hüvelyest, zöldséget és barna rizst, amelyek rostban gazdagok.

4. Legszívesebben egész nap ágyban maradnál

Ha kiiktatod a búzát, az árpát és a rozst az étrendedből, avval rengeteg nélkülözhetetlen tápanyagtól, amilyen a vas, a rost, a folsav, a cink és a D-vitamin, is megfosztod a szervezeted. Ha orvos írja elő neked a gluténmentes diétát, akkor ő vigyáz arra, hogy minden fontos tápanyagot tartalmazzon az előírt étrended. Légy óvatos, ha magadtól hagyod el a glutént, ugyanis fáradékonysághoz, általános gyengeséghez, hajhulláshoz, depresszióhoz, székrekedéshez vagy a menstruáció elmaradásához vezethet.

5. Több arzént viszel be a szervezetedbe

Amikor a gyártók elhagyják a glutént a termékeikből, gyakran olyan gluténmentes gabonákkal helyettesítik, mint amilyen a rizs. A probléma abban rejlik, hogy a rizs a legfőbb forrása a szervetlen arzénnak, amely bevitele szoros összefüggésbe hozható a tüdő-, a hólyag- és a bőrrák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. A spanyol kutatók az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségű arzént találtak a gluténmentes diétát követők szervezetében.

6. Növeled a rák kockázatát

A manapság talán legnépszerűbb Paleo diéta is kerüli a lisztet, az ősemberek életmódjához hasonlóan pedig több hús evésére biztat. Azonban a fehérje túlzottan magas bevitele növeli a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Egy friss tanulmány szerint azoknak az 50-65 év közötti felnőttek, akiknek a napi kalóriabevitelük minimum 20%-a fehérjéből (főleg állati) áll, négyszeresére nő a rákos betegségek kialakulásának kockázata. A magas fehérjebevitel ugyanis megemeli az IGF-1 növekedési hormon szintjét, amely növekedésre serkenti a rákos sejteket.

7. Boldogabb leszel

A lisztérzékenységen kívül sokakat érint az ún. NCGS, azaz a nem cöliákiás glutén érzékenység. Az erre érzékeny személyek glutén fogyasztása esetén depressziót vagy zavaros gondolkodást tapasztalhatnak. Egy olasz kutatás során a résztvevők egyik felének glutén tablettát adtak, a másiknak placebót. Az eredmény meglepő: a placebót kapott csoport még erősebben érezte a tünetek jelentkezését. A glutént tehát nemcsak a testre, hanem az agyra is hatással van.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X