Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 hihetetlen tény a testünkről

10 hihetetlen tény a testünkről

betegségegészségemberi testtest
0

Írta:

Te mennyire ismered a saját tested?

A népszerű tudomány nagyasszonyának is nevezett Mary Roach idén jelentette meg ötödik könyvét, Gulp címmel. Legújabb könyvében, akárcsak a korábbiakban, olyan kérdésekre adja meg a választ, amelyekre mindig kíváncsiak voltunk, csak nem mertük megkérdezni. Az új kiadvány többek között tárgyalja, hogy mennyit tudunk enni, mielőtt a gyomrunk kipukkadna, hogy a székrekedés lehet-e halálos, vagy akár azt is, hogy a borkóstolók különbséget tudnak-e tenni olcsó és drága fajták között. Felkeltette a figyelmed? Íme, a 10 leghihetetlenebb tény az emberi testről!

Két pár orrlyukunk van

Ez így igaz, és bármilyen meglepő, mindkettőt használjuk szagláshoz. Mindenki által ismert tény, hogy két orrlyukunk van, de az már igen meglepő, hogy a szánk mögött található egy másik pár is, amit ugyanolyan gyakran használunk, mint a láthatóakat.

A különbség a 400 Ft-os és a 17 000 Ft-os bor között csak a presztízs

Vajon tényleg olyan hatalmas a különbség az igen eltérő árú borok minősége között? Kiderült, hogy kóstolás alapján először majdnem mindig az olcsóbb borok kerülnek a jobb helyre a szakértői rangsorokban, és a méregdrágák általában a listák alján szerepelnek.

A szánk egyáltalán nem tartalmaz annyi bacit, mint gondoljuk

A szájban található sebek jelentősen gyorsabban gyógyulnak, mint az arcunkon levők. Ennek az az oka, hogy a nyál antibakteriális anyagokat tartalmaz. Így, ha bárhol megvágod magad, tegyél rá egy kicsit a nyáladból, hogy elősegítsd a sebgyógyulást.

Nem tudod halálra enni magad

Akik gyakran teletömik a hasunkat, azoknak van egy nagyon jó hírünk: nem lehet belehalni. Az emberi gyomor úgy épül fel, hogy szükség esetén ki tudjon ürülni, ezáltal védve magát a szétpukkadástól. Erre szolgál a böfögés és a hányás is. E rendszer nélkül, a gyomor körülbelül 4 és félliternyi ételt képes tárolni (ezt a kísérletet hullákon végezték).

test2.jpg ()A nők erősebb szagú gázt bocsátanak ki, mint a férfiak

Sajnos, nem olvastad félre, ez így igaz. Bár a nők hajlamosabbak panaszkodni a férfiak által kibocsátott elviselhetetlen szagokra, a nőkében több a hidrogén szulfid, amely miatt rosszabb a szaga. Azonban a férfiak több gázt termelnek, ezáltal a végeredmény kiegyenlített.

Ízlelőbimbók nélkül nem megy az evés

Ha az íz érzékelő idegbimbók elpusztulnak, semmi nem tűnik finomnak, az agyunk pedig ezáltal nem ismeri fel, hogy ételt fogyasztunk, ezért nélkülük tulajdonképpen éhen halnánk. Ha az agy nem ismeri fel, hogy ételt kap, nem engedi lenyelni. Elképesztő, nem?

Az ételek ínycsiklandózó illata nem termel nyálat

A kutatók tojást és szalonnát sütöttek a laboratóriumban, és közben mérték a nyáltermelődés mértékét. A nyál mennyisége pedig végül ugyanannyi volt, mint mielőtt elkezdtek főzni. A különbség csupán az, hogy az illatok által tudatába kerülsz a nyáltermelődésnek, és ezért hiszed, hogy a szád vizesebbé vált.

A gázok 5 órán át képződnek

Az emberek általában az étkezések után 5 óráig termelik a gázokat. Ennyi idő szükséges ugyanis a gyomornak, hogy lebontsa a megevett ételt, és az átkerüljön a bélrendszerbe.

Lehetséges, hogy székrekedés ölte meg Elvis Presleyt is

Elvis boncolása közben feltárták, hogy a vastagbele kétszer-háromszor nagyobb volt az átlagosnál. Ha pedig valakinek túl nagy a vastagbele, az krónikus székrekedéshez vezet, mivel ezáltal nem tud rendeltetésszerűen tisztulni. Bár orvosi rendelvényre felírt drogokat is találtak a vérében, ezek nem voltak halálos dózisúak.

Az ételek iránti szeretetünk az anyatejtől fejlődik ki

Az étel iránti szeretetünk már az anyaméhben és utána a szoptatás során kifejlődik. Hogyha édesanyánk fokhagymát vagy paradicsomot evett leginkább, akkor egészen biztos, hogy te is szeretni fogod ezeket az ízeket. Ez egy újabb ok, amiért terhesként hihetetlenül fontos az egészséges táplálkozás.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X