Főoldal > EGÉSZSÉG > Agyi károsodást okozhat az energiaital

Agyi károsodást okozhat az energiaital

betegségegészségenergiaitalkoffein
0

Írta:

Nagyon veszélyes lehet, ha rendszeresen fogyasztasz energiaitalt!

Ennek fő okát abban látják, hogy a koffein megakadályozza a mély és megfelelő mennyiségű alvást, amely kulcsfontosságú a fiatalok agyi fejlődése szempontjából – írja a Daily Mail.

Márpedig érdemes odafigyelni, ugyanis az agy nem megfelelő fejlődése skizofréniát, szorongást, személyiségzavart okozhat, de növeli a kábítószer-fogyasztás esélyét is. A kutatók patkányokon végeztek kutatást, de az eredmények azért adnak aggodalomra okot, mert a gyerekek kóla- és energiaital fogyasztása egyre nagyobb méreteket ölt.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás pedig kulcsfontosságú a gyerekek agyi fejlődését illetően. Reto Huber, a zürichi gyermekkórház munkatársa és csapata öt napot át adott olyan mennyiségű koffeint az állatoknak, amely emberi fogyasztásra átszámolva napi három-négy csésze kávénak felel meg. Azoknak az állatoknak jelentősen rövidült az alvási idejük, akik koffeint kaptak, összehasonlítva a kontrollcsoport tagjaival.

Ráadásul megfigyelték, hogy a koffeint kapottak agyi fejlődése jelentősen lelassult, ami később maradandó károsodást okozhat.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X