Főoldal > wellness > Agyi károsodást okozhat az energiaital

Agyi károsodást okozhat az energiaital

betegségegészségenergiaitalkoffein
0 0

Írta:

Nagyon veszélyes lehet, ha rendszeresen fogyasztasz energiaitalt!

Ennek fő okát abban látják, hogy a koffein megakadályozza a mély és megfelelő mennyiségű alvást, amely kulcsfontosságú a fiatalok agyi fejlődése szempontjából – írja a Daily Mail.

Márpedig érdemes odafigyelni, ugyanis az agy nem megfelelő fejlődése skizofréniát, szorongást, személyiségzavart okozhat, de növeli a kábítószer-fogyasztás esélyét is. A kutatók patkányokon végeztek kutatást, de az eredmények azért adnak aggodalomra okot, mert a gyerekek kóla- és energiaital fogyasztása egyre nagyobb méreteket ölt.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás pedig kulcsfontosságú a gyerekek agyi fejlődését illetően. Reto Huber, a zürichi gyermekkórház munkatársa és csapata öt napot át adott olyan mennyiségű koffeint az állatoknak, amely emberi fogyasztásra átszámolva napi három-négy csésze kávénak felel meg. Azoknak az állatoknak jelentősen rövidült az alvási idejük, akik koffeint kaptak, összehasonlítva a kontrollcsoport tagjaival.

Ráadásul megfigyelték, hogy a koffeint kapottak agyi fejlődése jelentősen lelassult, ami később maradandó károsodást okozhat.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

allergiaegészség

Mi okozhat tartós orrdugulást?

Írta:
tegnapelőtt 0 0

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által, jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el.

betegségegészség

Megnagyobbodott nyirokcsomó: súlyos betegséget is jelezhet

Írta:
3 napja 0 0

A nyirokcsomók az immunrendszerünk fő szereplői közé tartoznak, így gyakori, amikor megfázás, influenza és egyéb betegségek alkalmával megduzzadnak, jól kitapinthatóvá válnak. Igen ám, de mi a helyzet akkor, amikor látszólag kóros állapot nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók? A kérdésre dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.