Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amit biztosan nem tudtál a borsról

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a borsról

borsfűszergyógyszer
0

Írta:

Kicsi a bors, de erős! Tudj meg minden fontos dolgot, erről az apró, de igen fontos fűszerről!

Népszerűsége nem csak azért töretlen, mert remek ízt kölcsönöz az ételeknek, hanem mert erőteljes gyógyító hatással van a szervezetre.

1. Ősi gyógyszer

Már időszámításunk előtt 4000-ben is használták, 1000 körül pedig már termesztették is. Ahogy sok más fűszer, a bors is Indiából származik. A történelem folyamán szifiliszt és kolerát is gyógyítottak vele, de a mai napig megmaradt fontos szerepe az emberi fogyasztásban: fontos tápanyagokat tartalmaz, mint például a mangán, a K-vitamin, a vas, vagy az élelmi rostok.

2. Jó a gyomornak

A bors hatóanyagainak köszönhetően serkenti a gyomorsav kiválasztást, így segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést és a puffadást, valamint a görcsöket. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mely képes megállítani, ellensúlyozni a szabadgyökök által okozott sérüléseket, így rákmegelőző hatása van. De csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a májbetegségek kialakulásának kockázatát is.

3. Segít a fogyásban

A csípős fűszerek zsírégető hatékonyságát régóta kutatják, sőt sikerült is bebizonyítani, hogy a bors is ezek közé tartozik, így akár 25 százalékkal is felgyorsíthatja az anyagcserét. A borshéj is feloldja a zsírsejteket, ezért a borsos, fűszeres ételeket nem csak be lehet, hanem be kell illeszteni az étrendbe, főleg akkor, ha plusz kilóktól szeretnél megszabadulni.

4. Jó megfázás ellen

A több ezer éves múltra visszatekintő indiai gyógyítás más alkalmazta meghűlés, megfázás, orrdugulás ellen. Ennek oka, hogy a bors antibakteriális hatású: segíti a szervezetet a fertőzésekkel szembeni harcban és megakadályozza az emésztőrendszerben tanyázó baktériumok szaporodását. Így nem csak akkor segít, ha már baj van, hanem a megelőzésben is fontos szerepet játszik.

5. Méregtelenít

Méregtelenítő hatása már ott megmutatkozott, hogy jótékonyan hat a gyomorra. Ám vizelethajtó hatása is van, elősegíti a szervezetből kiürülő méreganyagok gyors távozását. Arra azonban mindi vigyázni kell, hogy túlzásba ne vidd a borsos ételek fogyasztását. Tarts mértéket! Könnyen irritálhatja az egészséges bélműködést is, ilyen esetben függeszd fel a fogyasztását.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X