Főoldal > AKTUÁLIS > A csípős lehet a hosszú élet titka?

A csípős lehet a hosszú élet titka?

chilichilipaprikacsípősegészségéletélettartamhalálpaprika
0

Írta:

Egy új tanulmány szerint a csípős ételek fogyasztása jelentősen növelheti a várható élettartamot. Az elemzések alapján a chilipaprika rendszeres fogyasztása 13 százalékkal csökkentette az alanyok korai halálának kockázatát.

Az emberek már évszázadok óta úgy tartják, hogy a paprika és a különböző csípős ételek elősegítik a betegségekből való gyógyulást. Kifejezetten a chilipaprikával, és annak élettartamra gyakorolt hatásaival azonban 2015-ig egyetlen tudományos munka sem foglalkozott.

Az új kutatást a Vermonti Egyetem orvostanhallgatója, Mustafa Chopan, valamint az intézmény oktatója, Benjamin Littenberg vezette. A szakértők egy amerikai felmérés adatait elemezték, melyben több mint 16 ezer személy vett részt, 23 éven keresztül. A kutatók azt vizsgálták, hogy az alanyok életére milyen hatással volt a chilipaprika fogyasztása.

A felmérés kimutatta, hogy a paprikát a legtöbbször fiatal, alacsony jövedelmű és végzettségű fehér mexikói-amerikai, házas férfiak ették, akik rendszeresen fogyasztottak alkoholt, cigarettáztak, több zöldséget és húst fogyasztottak, és a HDL-koleszterin szintjük is alacsonyabb volt.

A szakértők ezután 18,9 év alatt összegyűlt adatot elemeztek, végigkísérve a résztvevők életét, feljegyezve a halálozásokat illetve azok okait.

Az elemzés végül kimutatta, hogy azok, akik chilipaprikát rendszeresen fogyasztottak, jóval kisebb százalékban haltak meg a vizsgált időszak alatt. A növény evése elsősorban a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázatát csökkentette.

Red chilli peppers 
credit: Marie-Louise Avery / thePictureKitchen / TopFoto, Image: 81940293, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, thePictureKitchen

Bár még nem biztos, hogy a csilipaprika pontosan milyen mechanizmusnak köszönhetően csökkentette a korai halál esélyét, a tanulmány szerzői úgy gondolják, a jelenségnek a tranziens receptor potenciál csatornákhoz lehet köze, amelyek a csípős anyagok – így például a chili egyik fő összetevője, a kapszaicin – legfontosabb érzékelői.

A kutatás által kimutatott egészségügyi pozitívumokra számtalan magyarázat lehet. Elképzelhető, hogy a jelenség hátterében a kapszaicin celluláris és molekuláris mechanizmusokra gyakorolt hatása áll. A kutatók úgy vélik, az anyag nagy mennyiségű bevitelének köszönhetően olyan folyamatok indulnak meg, melyek csökkentik az elhízás kockázatát, valamint szabályozzák a keringést. A kapszaicin emellett olyan összetevőket is tartalmaz, melyek közvetve befolyásolják a bélflórát.

Mivel a tanulmány alátámasztotta a korábbi vizsgálatok eredményeit, Chopan szerint nem lehetetlen, hogy a jövőben a chilipaprikák vagy más csípős ételek az orvosok által ajánlott étrendek fő elemévé váljanak. A szakértő azt is hozzátette, hogy a chili hatásainak további elemzésére érdemes lehet klinikán is tesztelni a növényt.

Forrás: 24.hu


További cikkeink a témában

Bükfürdő

Ilyen egy igazán pazar hétvége Bükfürdőn

Írta:
0

Nemrégiben megújult a Greenfield Hotel Golf&Spa: belső tereik felújításra kerültek, újjászületett spa- és wellnessrészlegük, szobáik új, modern és elegáns külsőt kaptak. Ennek apropóján látogattunk el Bükfürdőre, hogy meglessük, milyen egy igazán pazar külsővel rendelkező hotelben eltöltött hétvége.

Kövess Facebook-on!
X