Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 titok, amit az orvosok nem mondanak el

8 titok, amit az orvosok nem mondanak el

egészségkörömlakkmellorvosrendelő
0

Írta:

Jó, ha tisztában vagy ezekkel a dolgokkal!

1. A nyugalom is számít!

Ha a vérnyomásmérés előtt 3-5 percig nyugalmi helyzetben vagy, az eredmény nagyobb eséllyel lesz tényleg pontos. Egyik vizsgálatról a másikra rohangálva előfordulhat, hogy magasabb értéket mérnek, mint a reális, és ezzel a nővéreknek és az orvosoknak legtöbbször nincs idejük foglalkozni. Légy te az okosabb!

2. A melleid egészségéért

A félévente esedékes mammográfiai vizsgálatot (amire lelkiismeretesen eljársz, ugye?) érdemes két héttel a ciklusod előttre időzíteni. Ekkor ugyanis még nem érted el azt a hormoniális szintet, ami a melleidet érzékenyebbé, a nyiroksejtjeidet duzzadtabbá teszi (ez ugyanis befolyásolhatja az eredményt vagy felesleges pánikra adhat okot). Nem beszélve arról, mennyivel kellemesebb a vizsgálat, ha nem szisszensz fel minden érintésre.

korom2.jpg ()3. Le a körömlakkal!

Legalábbis akkor, ha arra gyanakszol, hogy körömágyi melanómában szenvedsz. Ennek a betegségnek ugyanis a kínzó viszketésen kívül a körmök elszíneződése is a tünete, ami elkerülheti az orvos figyelmét, ha lakk takarja a körmeidet.

4. Csak óvatosan

Főleg, ha a méhszájadról van szó: a kolposzkópiás méhszájvizsgálat, amit egy hosszúkás rúddal végeznek, sajnos nem kellemes élmény. Azonban sokat segít, ha az orvos ultrahangkor használatos zselét alkalmaz – mondanunk sem kell, miért. Bátran kérd, ha magától nem ajánlja fel!

5. Otthoni használatra

A méhnyakrák-szűrés szintén nem leányálom, és különösen akkor kellemetlen, ha menopauza előtt állsz vagy hüvelyszárazságban szenvedsz. Ilyenkor segíthet, ha már napokkal a vizsgálat előtt gyógyszertárban kapható hüvelykrémet alkalmazol – így kellően „ellazulhatsz” odalent a procedúra előtt.

6. Zsír, cukor: tévedés

Ha a karácsonyi időszakban minden nap jól megtömöd a hasadat, ne a két ünnep között menj koleszterinszint-mérésre. Sőt, ha bármikor ilyen vizsgálat előtt állsz, előző este már ne egyél nehezet, mert ez nagyban befolyásolhatja a vércukor- és vérzsír-szintedet. Hagyj időt a szervezetednek, hogy regenerálódjon!

7. Figyelj a folyadékra

Amennyiben MRI-vizsgálatra van szükséged, előtte legalább egy órával már semmit ne igyál, főleg ne kávét vagy más koffeines italt. Ezek ugyanis vízhajtó hatásúak, az MRI-ben pedig egy órán át mozdulatlanul kell feküdnöd, ha pedig szünetet kérsz, kezdhetitek elölről. Majd később bepótolod a kihagyott folyadékmennyiséget.

8. Kolonoszkópia – csak reggel

A vastagbéltükrözés, azaz a kolonoszkópia sem a legkellemesebb vizsgálat, viszont néha sajnos szükséges: ilyenkor, ha teheted, kérj reggeli időpontot, mert ha polip tanyázik a bélfaladon, a korai órákban könnyebben tetten érhető. Nagyon fontos az is, hogy ha cukorbetegséged van, vérzékeny vagy, esetleg valamilyen erős gyógyszert szedsz, ezt tudasd az orvosoddal, mert ezek mind befolyásolhatják a vizsgálat menetét és eredményét.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X